W domowym menu gulasz to dosyć popularne danie, które gości w wielu domach na co dzień, ale i od święta. Klasyka zazwyczaj bazuje na wieprzowinie, jednak z naszą recepturą główny składnik nieco się zmieni. W ten sposób unikniemy twardych, gumowych kawałków, a mięso będzie dosłownie rozpływać się w ustach.
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Ten gulasz smakuje inaczej niż klasyczny. Dodaję to mięso zamiast wieprzowiny
Domowy gulasz to prawdziwy rarytas, który niemal zawsze świetnie smakuje. Niestety często, jedynym minusem tego obłędnego dania jest twarde, suche, gumowe lub łykowate mięso. Można temu na szczęście zaradzić, a wystarczy zmienić wieprzowinę na nieco inny rarytas. Mowa tu o drobiu, a dokładnie kurczaku, który równie doskonale będzie się komponował z warzywami, takimi jak papryka, cebula czy pomidory.
Drób w gulaszu może dla wielu osób brzmieć nieco dziwnie, jednak zapewniamy, że ta mała zmiana da wiele smaku i aromatu, któremu nie da się oprzeć. Wspominając o drobiu w składzie nie należy jednak brać pod uwagę piersi - wówczas danie mogłoby wyjść nieco nudne i suche. Znacznie lepszym wyborem będą udka z kurczaka. Wystarczy je pokroić, podsmażyć z warzywami i gotowe - taki gulasz jest nieziemsko soczysty i na dodatek bardzo łatwy w przygotowaniu.
Przepis na gulasz z udek kurczaka. Mała zmiana da ogrom smaku
Składniki:
- 800 g mięsa z udek z kurczaka,
- 2 papryki,
- 400 g pomidorów krojonych w puszce,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- cukinia (opcjonalnie),
- 2 łyżki oleju,
- 400 ml bulionu drobiowego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki chili,
- pół łyżeczki oregano,
- sól
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso z udek pozbaw kości, a następnie pokrój w kostkę.
- Przygotuj warzywa - paprykę pokrój w słupki, cebulę w piórka, cukinię w talarki.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej, gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć cebulę, a po kilku minutach dodaj do niej paprykę, cukinię i czosnek.
- Smaż przez kilka minut, do momentu aż warzywa zmiękną.
- Teraz dodaj do warzyw mięso z kurczaka - smaż kolejne pięć minut.
- Dodaj teraz pomidory z puszki, jednak wcześniej delikatnie je rozgnieć, by puściły sok.
- Po chwili dolej bulion i dodaj wszystkie przyprawy.
- Składniki duś kilka minut do zagotowania, po czym zmniejsz ogień i duś około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Gotowy gulasz dopraw i gotowe. Danie rewelacyjnie smakuję z plackami ziemniaczanymi, ziemniakami czy kaszą, smacznego!