Placki z ziemniaków to już przeżytek, teraz robi się je w ten sposób. Idealne na śniadanie

Placki są szybkim i tanim rozwiązaniem, gdy chcemy przygotować posiłek. Najczęściej robi się je z klasycznych ziemniaków lub wykorzystuje sezonowe produkty. Ten przepis pokazuje, że pomimo wykorzystania warzywa można je zrobić w nieco inny sposób. Ta mieszanka smaków powali cię na kolana.

Jestem wielką miłośniczką placków i mogłabym je jeść każdego dnia. Najczęściej robię je z ziemniaków, cukinii lub marchewki, ale codziennie wyszukuje nowych połączeń smakowych. Niedawno odkryłam, że można je zrobić z batatów i podać je na słodko. Pierwsze pomyślałam, że to totalny absurd, ale po ich zrobieniu przekonałam się, że są naprawdę smaczne i pożywne.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Pomimo że bataty kojarzą nam się z frytkami, to ich słodki posmak świetnie sprawdza się w plackach. Można je komponować z wytrawnymi dodatkami, takimi jak kwaśnym śmietana lub sos czosnkowy, ale w mojej wersji łączę je ze słodkimi dodatkami. Podaję je więc z dżemem, a także świeżymi owocami, a góra posypana jest cukrem pudrem. 

Przepis na placki z batatów

Składniki

  • 2 spore bataty,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • opcjonalnie niewielka ilość mleka,
  • ulubiony dżem,
  • słodkie owoce,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Bataty obierz i przemyj. Podziel je również na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Wstaw je do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po wypieczeniu pozostaw do ostudzenia i zmiksuj na gładkie purée.
  2. Zmiksowane bataty przenieś od większej miski, dodaj do nich jogurt naturalny, jajka i łyżeczkę oleju. Wsyp również cukier, cukier waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Całość delikatnie zamieszaj.
  3. Do powstałej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę, która wymieszana jest z proszkiem do pieczenia. Wsyp także szczyptę soli i ponownie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie za gęste, możesz dodać do niego niewielką ilość mleka.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na gorącym tłuszczu uformuj zgrabne placuszki. Kształtem mogą przypominać racuchy.
  5. Placki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu wsiąknie nadmiar oleju.
  6. Gotowe placuszki podawaj z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami i cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.