Jestem wielką miłośniczką placków i mogłabym je jeść każdego dnia. Najczęściej robię je z ziemniaków, cukinii lub marchewki, ale codziennie wyszukuje nowych połączeń smakowych. Niedawno odkryłam, że można je zrobić z batatów i podać je na słodko. Pierwsze pomyślałam, że to totalny absurd, ale po ich zrobieniu przekonałam się, że są naprawdę smaczne i pożywne.
Zobacz wideo Placki ziemniaczane
Pomimo że bataty kojarzą nam się z frytkami, to ich słodki posmak świetnie sprawdza się w plackach. Można je komponować z wytrawnymi dodatkami, takimi jak kwaśnym śmietana lub sos czosnkowy, ale w mojej wersji łączę je ze słodkimi dodatkami. Podaję je więc z dżemem, a także świeżymi owocami, a góra posypana jest cukrem pudrem.
Przepis na placki z batatów
Składniki
- 2 spore bataty,
- 4 jajka,
- 4 łyżki drobnego cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- skórka z jednej pomarańczy,
- 200 g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- opcjonalnie niewielka ilość mleka,
- ulubiony dżem,
- słodkie owoce,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- Bataty obierz i przemyj. Podziel je również na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Wstaw je do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po wypieczeniu pozostaw do ostudzenia i zmiksuj na gładkie purée.
- Zmiksowane bataty przenieś od większej miski, dodaj do nich jogurt naturalny, jajka i łyżeczkę oleju. Wsyp również cukier, cukier waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Całość delikatnie zamieszaj.
- Do powstałej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę, która wymieszana jest z proszkiem do pieczenia. Wsyp także szczyptę soli i ponownie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie za gęste, możesz dodać do niego niewielką ilość mleka.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na gorącym tłuszczu uformuj zgrabne placuszki. Kształtem mogą przypominać racuchy.
- Placki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu wsiąknie nadmiar oleju.
- Gotowe placuszki podawaj z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami i cukrem pudrem. Smacznego!