Ciasto z truskawkami nieodłączny towarzysz wiosny i lata. By je zrobić, wcale nie trzeba czekać do czerwca na polskie truskawki z gruntu, których smak jest bezapelacyjnie najlepszy. Mniej cierpliwi miłośnicy tych owoców mogą śmiało sięgnąć po te, które już dostępne są w sklepach. Nawet jeśli nie smakują jeszcze idealnie, to w zestawieniu z mięciutkim jak chmurka biszkoptem i słodką owocową galaretką stworzą fantastyczne trio.
Ten deser jest arcyłatwy. Piekarnik będzie ci potrzebny tylko raz. Potem do akcji wkroczy lodówka i to ona wykona resztę pracy. Ty się nawet za bardzo nie zmęczysz. Po szybkim przygotowaniu możesz wygodnie rozsiąść się na kanapie i pogrążyć się w słodkich marzeniach, czekając, aż ciasto z truskawkami i galaretką nabierze odpowiedniej konsystencji.
Składniki:
Na biszkopt:
Na krem:
Na wierzch:
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i zacznij robić biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę, w międzyczasie dodając odrobinę soli. Potem stopniowo dodawaj cukier. Rób to powoli, ważne, by nie wsypać całego cukru pudru na raz. Nie przerywaj ubijania. Gdy piana zrobi się lśniąca, dodaj jedno żółtko, miksuj przez około pół minuty, dodaj kolejne, znów miksuj i tak do końca, aż wbijesz wszystkie cztery.
W drugiej misce wymieszaj przesiane mąki. Stopniowo, tak samo jak cukier puder, dodawaj je do piany z białek. Cały czas miksuj na średnich obrotach miksera. Gdy masa się połączy, przełóż ją do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstaw od razu do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wyjmij i wystudź.
W międzyczasie, gdy biszkopt się piecze, przygotuj krem. W garnuszku zalej żelatynę wrzątkiem. Wymieszaj i odstaw na kilka minut, a potem wlej mleko i znów wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.
W misce ubij na puch śmietankę z cukrem pudrem i waniliowym. Potem stopniowo po jednej łyżce wlewaj zawartość garnuszka (ważne, żeby żelatyna wystygła, bo inaczej mogą zrobić się w śmietanie nieapetyczne grudki). Nie przestawaj mieszać, aż do połączenia się mas. Wtedy przelej krem na wystudzony biszkopt. Wstaw do lodówki na około 40 minut.
Teraz pora na galaretkę. Rozpuszczamy je w gorącej wodzie i czekamy, aż wystygną. Potem wstawiamy do lodówki i trzymamy tam do momentu, aż zacznie tężeć.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy na pół i układamy na kremie. Zalewamy tężejącymi galaretkami i jeszcze raz całe ciasto z truskawkami i galaretką wstawiamy do lodówki, by wszystko stężało.