Na bal seniora zrobiłam kurczaka w cieście majonezowym. Tak delikatnego i soczystego jeszcze nie jadłam

Nuggetsy to już klasyka i zawsze schodzą najszybciej podczas różnych spotkań i posiadówek. Jednak ostatnio postanowiłam zrobić kurczaka po swojemu i to był strzał w dziesiątkę. Tę przekąskę przygotowałam na potańcówkę dla seniorów - każdy się zajadał, a ja ledwo zdążyłam spróbować - kurczak był soczysty jak nigdy wcześniej.

Kurczak nigdy nie znudzi się Polakom ze względu na kilka czynników. Po pierwsze - to mięso stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Po drugie, daje nam mnóstwo możliwości - z kurczaka można zrobić tysiące dań. No i po trzecie - kurczak niemal wszystkim smakuje. Jakiś czas temu dostałam zaproszenie na bal dla seniorów (chociaż sama seniorką nie jestem), a organizatorka poprosiła mnie, żebym przygotowała coś na ząb. Zrobiłam sałatkę i kurczaka w cieście majonezowym. O ile sałatka cieszyła się średnim zainteresowaniem, tak kawałki kurczaka znikały jeden za drugim. Tak soczysty kurczak wyszedł mi po raz pierwszy w życiu. Oto przepis na kurczaka w cieście. Musicie spróbować.

Zobacz wideo

Kurczak w cieście majonezowym. Seniorzy byli wniebowzięci

Składniki:

  • 1 średnia podwójna pierś kurczaka
  • 4 jajka, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • pełna łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, 
  • olej do głębokiego smażenia.

Soczysty kurczak w cieście - sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka osusz i oczyść z błonek. Następnie pokrój w dość cienkie, niezbyt duże kawałki. Przełóż je do miski, dopraw przyprawami - solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz odrobiną oregano. Odstaw na kilka godzin do lodówki. 
  2. Przygotuj ciasto majonezowe. Do miski wbij jajka (ja najpierw je sparzyłam). Dodaj majonez, musztardę, mąkę i mąkę ziemniaczaną. Dopraw solą oraz odrobiną ostrej lub łagodnej papryki. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. 
  3. Przygotuj szeroki rondel lub głęboką patelnię i rozgrzej w niej olej do głębokiego smażenia. Kiedy olej będzie już dostatecznie gorący, możesz zacząć smażenie.
  4. Każdy kawałek kurczaka dokładnie zanurz w cieście. Następnie włóż na gorący tłuszcz i smaż, aż z obu stron ciasto stanie się złotobrązowe - to znak, że kurczak w środku jest już usmażony i soczysty. 
  5. Po usmażeniu przełóż kawałki kurczaka na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym lub dipem jogurtowym. 

Wskazówka: Przed rozpoczęciem smażenia, odpowiednio wcześniej wyjmij mięso z lodówki. To ważna zasada odnosząca się tak naprawdę do niemal każdego sposobu obróbki. Dzięki temu mięso szybciej przyjmie temperaturę tłuszczu i nie będzie suche. Zapamiętaj to, jeśli lubisz kotlety, sznycle lub obsmażasz mięso do gulaszu. 

Więcej o: