To jedne z najlepszych ciastek, jakie zrobiłam. Już myślę, kiedy znów je upiec [PRZEPIS, ZDJĘCIA]

Aleksandra Wiśniewska
Wszystko, co cytrynowe, uważam za genialne. Dlatego gdy trafiłam na przepis na ciastka cytrynowe (określane też mianem batonów cytrynowych), nie mogłam go po prostu zignorować i scrollować dalej. Nieco zmieniłam proporcje, a potem upiekłam ciasteczka i utwierdziłam się w przekonaniu, że cytryna w deserach bije na głowę wszystkie owoce. Nie wiem, czy zarażę cię tą fascynacją, ale może przynajmniej zachęcę, by w wolnej chwili sprawdzić ten przepis. Jest prosty, szybki, a ciastka znikają jak zaczarowane...

Te ciastka cytrynowe na kruchym spodzie to hit nad hity. Intensywne w smaku, ale nie zamulające. Gdy zjesz jedno, zaraz masz ochotę sięgnąć po następne. I następne, i następne... Istnieje spore ryzyko, że zanim się obejrzysz, zniknie cała blacha. Są tak dobre, że nawet nie zdążysz przełożyć ich z formy na talerz lub paterę. Ale nie oceniam! Ja sama nie mogę się im oprzeć, bo uwielbiam wszystko, co cytrynowe. I teraz już wiem, że będę do nich często wracać.

embed

Ciastka cytrynowe. Jak zrobić kruche ciasto?

Do zrobienia tych cytrynowych batonów potrzebujemy niewiele składników. Wszystkie są bardzo łatwo dostępne, nie ma tu żadnych udziwnień, więc nie będzie problemów z ich kupieniem. Na liście są: mąka pszenna, drobny cukier, masło (najlepiej zimne), cytryny, jajka i odrobina soli. Na koniec do dekoracji przyda się jeszcze cukier puder.

embed

Przygotowanie ciastek zaczynamy od zrobienia kruchego spodu. Do naczynia wsypujemy cukier, dodajemy pokrojone w kostkę masło (ja użyłam zimnego), wsypujemy mąkę i szczyptę soli i miksujemy do momentu, aż ciasto zamieni się w spore grudki. Powinno być zbite, nie sypkie, ale jednocześnie nie tworzyć jednolitej masy. Można to też zrobić ręcznie, jeśli ktoś jest tradycjonalistą lub nie ma robota kuchennego.

embed

Ciastka cytrynowe. Jak upiec kruchy spód?

Prostokątną formę (u mnie o wymiarach 36x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i rozprowadzamy je równo na całej powierzchni foremki. Dokładnie wylepiamy nim spód blaszki. Najwygodniej zrobić to rękami, ale trzeba działać szybko, żeby nadmiernie nie ocieplać ciasta palcami. Blachę z ciastem chowamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika, który włączamy na 180 stopni C. Gdy się rozgrzeje, podpiekamy kruchy spód przez około 20-25 minut.

embed

Po upieczeniu wyjmujemy formę z ciastem z piekarnika i zostawiamy na kratce. Spód zdąży nieco wystygnąć, zanim zrobimy krem cytrynowy, ale nie musi być całkowicie ostudzony. Krem można spokojnie wylać na lekko ciepłe ciasto.

Ciastka cytrynowe. Jak zrobić krem cytrynowy?

Jak zrobić krem? Nic prostszego. Sama nie wiem, co jest łatwiejsze w tym przepisie - zrobienie spodu czy masy cytrynowej. Najpierw trzeba zetrzeć skórkę z trzech cytryn i wycisnąć sok z czterech. To można zrobić jeszcze w trakcie pieczenia spodu.

embed

W dużym naczyniu najpierw miksujemy jajka z cukrem. Potem dodajemy sok oraz skórkę z cytryny i znów miksujemy tak, by masa była gładka. Na koniec wsypujemy mąkę. Miksujemy do momentu, aż znikną wszystkie grudki, krem powinien być jednolity i płynny.

embed

Przelewamy go na kruchy spód, który czeka w blaszce. Ostrożnie wstawiamy foremkę do piekarnika i pieczemy ciastka cytrynowe (które na tym etapie jeszcze nie są ciastkami, tylko właściwie jednym dużym ciastem) przez 35 minut w takiej samej temperaturze, jak wcześniej spód.

embed

Ciastka cytrynowe. Chłodzenie

Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce przez godzinę, a potem jeszcze wstawiamy na godzinę do lodówki (ale zarówno ciasto, jak i blacha powinny być w temperaturze pokojowej).

Dopiero gdy krem odpowiednio stężeje, kroimy ciasto na mniejsze kwadraty (mogą być też prostokąty), które niektórzy nazywają batonami. Ich wielkość może być dowolna, jaka tylko ci się podoba. Przyznam, że ja kroiłam je po prostu na oko, ale starałam się, by były w miarę równe. Nie przejmuj się też, że na powierzchni kremu utworzyły się bąbelki powietrza. To zupełnie normalne i nie wpływa na smak ciasta. Można zamaskować je cukrem pudrem, który przesiewamy na ciastka przez sitko. Potem układamy je na talerzu albo zjadamy od razu. Nie ma co się oszukiwać... Te ciastka cytrynowe mają idealnie zbalansowany, kwaśno-słodki smak. Gdy zatopisz zęby w miękkim, nieco kleistym kremie, od razu stwierdzisz, że to jeden z najlepszych deserów, jaki ktoś kiedykolwiek wymyślił.

embed

Ciastka cytrynowe. Zamienniki składników

  • Cytryny

Można je zastąpić innymi cytrusami, np. pomarańczami lub limonką. Wtedy trzeba jednak użyć trochę mniej cukru, bo te owoce są słodsze od cytryn.

Ciastka cytrynowe. Najczęstsze błędy

  • Nietrzymanie się proporcji

To może być największy błąd właściwie przy każdego rodzaju wypiekach. Jeśli użyjesz zbyt dużo masła, ciasto może być zbyt kruche i rozpadać się. Z kolei zbyt duża ilość soku z cytryny może sprawić, że krem nie uzyska odpowiedniej konsystencji. 

Jak przechowywać ciastka cytrynowe?

Batony najlepiej trzymać w lodówce przykryte folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Wytrzymają tam nawet tydzień. Wtedy cukrem pudrem posypujemy je dopiero przed podaniem.

embed

Prosty przepis na ciastka cytrynowe

  • Liczba porcji: jedna blacha 36x25 cm
  • Czas przygotowania: ok. 20 minut
  • Czas pieczenia: ok. 55 minut

Ciastka cytrynowe. Składniki na spód:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 225 g masła,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli.

Ciastka cytrynowe. Składniki na krem:

  • 235 ml soku świeżo wyciśniętego z cytryn (u mnie były to cztery cytryny),
  • skórka otarta z trzech cytryn,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 500 g cukru,
  • 7 jajek.

Ciastka cytrynowe. Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia wsypujemy cukier, pokrojone masło, mąkę oraz sól. Miksujemy do momentu, aż ciasto zbryli się w grudki.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i wylepiamy nim dno formy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy kruchy spód przez ok. 20-25 minut.
  4. Podpieczone ciasto wyjmujemy i zostawiamy na kratce. Robimy krem cytrynowy.
  5. Najpierw miksujemy cukier z jajkami. Potem dodajemy sok i skórkę z cytryny, i znów miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i miksujemy do momentu, aż nie będzie grudek.
  6. Krem przelewamy na ciepły spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut.
  7. Upieczone ciasto schładzamy po wyjęciu z piekarnika przez godzinę na kratce, a potem, gdy osiągnie temperaturę pokojową, godzinę w lodówce.
  8. Kroimy na kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.

Spodobał ci się ten przepis na ciastka cytrynowe? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas nadres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.

Gdzie znajdujesz przepisy kulinarne?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.