"Drobna" pomyłka może kosztować cię wizytę w szpitalu. Roślinę łatwo pomylić z marchewką i pietruszką

Czasami drobna pomyłka może w kuchni kosztować nas zdrowie, a nawet życie. Mowa tu nie tylko o grzybach, ale i jak się okazuje o roślinie, która do złudzenia przypomina natkę pietruszki czy zieloną część marchewki. Jak ostrzega Państwowa Inspekcja Sanitarna "Już po 20 minutach po spożyciu pojawia się pieczenie w jamie ustnej, ślinotok, mdłości, wymioty, drgawki, rozszerzenie źrenic."

W kuchni nawet drobna pomyłka może mieć opłakane konsekwencje. Mowa tu o wszelakich zatruciach spowodowanych np. surowym mięsem, rozwojem bakterii czy spróbowaniem nieodpowiedniego grzyba. Jak się okazuje, niebezpieczna może okazać się także roślina, która do złudzenia przypomina dziko rosnącą marchew, seler czy pasternak. 

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Lepiej nie pomyl tej rośliny z natką pietruszki. Skutki dla zdrowia są opłakane

Jedną z najbardziej trujących roślin, którą znajdziemy w Polsce i nie tylko, jest szalej jadowity. Ta niepozorna roślina od pokoleń była uważana za zło wcielone - już w starożytności używano jej do wykonywania wyroków śmierci i otruć. Niestety jej największą zaletą jest kamuflaż - zielenina do złudzenia przypomina bowiem dziko rosnącą marchew, pietruszkę seler czy pasternak. 

Szalej jadowity zwany także cykutą, pietruszycą czy bzduchą wodną rośnie na terenach podmokłych, obszarach torfowych, terenach znajdujących się w niedalekiej odległości od zbiorników wodnych. Roślina kwitnie od czerwca do sierpnia - wówczas jej kwiaty można pomylić z dmuchawcami. Jak zatem wygląda cykuta? Charakteryzuje ją przede wszystkim długa na 150 cm i naga łodyga, która rozgałęzia się na górze. Porastają ją dwukrotnie lub trzykrotnie pierzastosieczne liście o ostro piłkowanych brzegach. Kwiaty są drobne i białe, zebrane w wieloszypułkowe baldachy, złożone z dziesięciu do dwunastu mniejszych baldaszków. Z kolei kłącze rośliny jest bulwiaste z charakterystycznymi przegrodami wewnątrz. 

Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed trującą pomyłką 

Niestety najczęściej do zatrucia szalejem jadowitym dochodzi przez pomyłkę. Wszystko przez łudząco podobny wygląd do wcześniej wspomnianych warzyw, które często goszczą w kuchni. Nawet zapach szaleju jadowitego przypomina ostro-słodkie nuty tych roślin. 

Trująca jest cała roślina, a szczególnie jej kłącze i łodyga, w których najwięcej jest cykutotoksyny, czyli trującego wielonienasyconego alkoholu. Już po 20 minutach po spożyciu pojawia się pieczenie w jamie ustnej, ślinotok, mdłości, wymioty, drgawki, rozszerzenie źrenic, utrata świadomości, problemy w oddychaniu. Następnie dochodzi do paraliżu układu oddechowego i zgonu

- ostrzega Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Przy podejrzeniu zatrucia cykutą należy jak najszybciej kontaktować się z pogotowiem ratunkowym. Do zatrucia toksycznymi substancjami dojść może nie tylko w wyniku spożycia, ale i przez dotykanie rośliny bez rękawiczek. Warto zadbać także o edukację - szczególnie dzieci, które nieświadomi podczas spaceru czy zabawy mogą się zetknąć z tą zabójczą rośliną. 

Który składnik w kuchni jest twoim zdaniem najniebezpieczniejszy?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.