Jeśli masz jajka, mąkę, cukier i masło, zrobisz przepyszny deser. Jest puszysty i miękki

Zrobienie deserów nie zawsze jest czymś łatwym, jednak ten przepis pokazuje, że istnieją banalnie proste przepisy, które warto znać. Z poniższej receptury zrobisz ciastko, które może być bazą innych deserów. Jest obłędnie delikatne, puszyste i mięciutkie. Założę się, że dawno nie jadłeś czegoś równie dobrego.

Wiele osób na co dzień marzy o tym, by zjeść słodki deser, który nie wymaga długiej listy zakupów i długiego czasu przygotowywania. Na szczęście jest wiele takich przepisów, a jeden z nich przedstawiamy poniżej. Do zrobienia go tak naprawdę nie potrzebujesz za wiele. Wystarczy, że wygrzebiesz w swojej kuchni pięć składników.

Zobacz wideo Szarlotka królewska

W skład tego deseru, a dokładniej biszkoptu genueńskiego wchodzą jajka, mąka ziemniaczana i pszenna, cukier i masło. Jak sam widzisz, zrobisz go z najpotrzebniejszych składników, które na pewno znajdują się w twoim domu. Gdy po raz pierwszy Zrobiłam ten deser byłam zachwycona, bo mogłam go od razu podać do kawy, lecz także mogłam przełożyć go słodką masą, by był jeszcze smaczniejszy. 

Przepis na biszkopt genueński

Składniki

  • 4 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 130 g drobnego cukru,
  • 30 g masła.

Sposób przygotowania

  1. Masło umieść w rondelku i rozpuść na średnim ogniu. Pozostaw je do wystudzenia na kilka minut. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier.
  2. Do białek stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając na najmniejszych obrotach.
  3. Następnie powoli dodawaj obie mąki, które zostały oczywiście przesiane przez sitko. Delikatnie mieszając, połącz je z resztą składników. Na sam koniec powoli wlewaj ostudzone masło, ponownie zamieszaj, by ciasto było jednolite.
  4. Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej masłem tortownicy i piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku około 30 minut. Po tym czasie wyjmij biszkopt i pozostaw go do wystudzenia.
Więcej o: