Rewelacyjne placki, które mają w sobie nie tylko ziemniaki. Posiekaj ten składnik i wysmaż

Robienie placków nie musi być nudne. W ich skład nie muszą wchodzić tylko ziemniaki, polecamy dodać jeszcze inne, smaczne warzywa. Ten przepis wskazuje, co najlepiej smakuje w takim połączeniu. Nawet się nie domyślisz, że chodzi o ten składnik.

Placki ziemniaczane to bardzo popularne danie, które wiele osób robi co jakiś czas. Podaje się je z kwaśną śmietaną lub domowymi sosami. Ich skład nie jest wcale skomplikowany, a ze zrobieniem poradzi sobie każdy. Wiele osób zaczęło kombinować z ich składem i tak oto powstały nowe rodzaje placków, które coraz chętniej są przez nas robione.

Zobacz wideo Placuszki z ciecierzycy. Pyszne i bardzo sycące

Do placków zrobionych z kartofli można dodać wiele składników i każdy będzie smakować rewelacyjnie. Od czasu do czasu dodaję więc do nich cukinię, marchewkę, czy seler. Wiosna jednak daje nam nowe możliwości smakowe i możemy wykorzystywać składniki, które dostępne są tylko teraz. Jeśli więc chcesz spróbować placków z młodą kapustą, to pędź do najbliższego warzywniaka. Placuszki z tym warzywem okazują się naprawdę smaczne i świetnie dopełniają smak klasycznej potrawy.

Przepis na placki ziemniaczane z młodą kapustą

Składniki

  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • jajko,
  • cebula,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę umyj, posiekaj na drobno i przełóż do miski. Dodaj umyte, obrane i starte na tarce o dużych oczkach ziemniaki.
  2. Do składników wrzuć również starty ser, koperek oraz posiekaną cebulę. Wbij także jajko, przypraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. W razie potrzeby możesz dodać łyżkę mąki.
  3. Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką cienką warstwę ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor, po czym osącz na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym lub koperkowym.
Dodawałeś kiedyś kiszoną kapustę do placków?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.