Jak zrobić ciasto na kołduny litewskie? Nie ma nic lepszego do rosołu, ale liczy się mąka
Jak zrobić ciasto na kołduny litewskie? Nie ma nic lepszego do rosołu, ale liczy się mąka
REKLAMA
Haps
Kołduny, to małe, mięsne pierożki są znane w polskiej kuchni ze wschodnich regionów. Delikatne, cienkie ciasto, mięsny farsz i delikatny rosołek powstały na skutek ugotowania się surowego mięsa to tajemnica ich niezwykłego smaku. Tradycyjne kołduny litewskie przygotowywane były z wołowiny (ewentualnie baraniny i cielęciny), łoju wołowego, szpiku kostnego i cebuli Nie ważne, co dodacie, ciasto zawsze powinno być cieniutkie. Mąka niskiego typu wam w tym pomoże.
4
StockphotoVideo /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Kołduny to tradycyjna potrawa okolic Litwy, Białorusi i Ukrainy. Wszystkie kresowe babcie doskonale znają ten przepis, a kołduny robią najlepsze. Przepis na kołduny jest dość łatwy, to malutkie pierożki z cienkiego ciasta z farszem z wołowiny lub baraniny, zdarza się także cielęcina. Są najlepszym dodatkiem do rosołu, barszczu i wszelkich bulionów. Podpowiemy, jak je zrobić.
REKLAMA
Zobacz wideo
Kołduny litewskie. Przepis idealny
Ciasto:
300 g mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
2 łyżki masła,
ciepła woda,
sól
Kołduny: sposób wykonania:
Przygotuj ciasto: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól. Dodaj 2 łyżki miękkiego masła. Wymieszaj wszystko dłonią, dolewając odrobinę ciepłej wody. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na bardzo cienki placek.
Przygotuj farsz: Wołowinę lub inne wybrane mięso posiekaj bardzo drobno lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek rozdrobnij w wyciskarce. Dodaj do mięsa razem z masłem, dopraw majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.
Przygotuj kołduny litewskie: Z cienkiego ciasta powycinaj kółka niedużą szklanką lub kieliszkiem od wódki. Nakładaj do nich małą porcję farszu mięsnego i przygotowuj pierożki, następnie formuj je na kształt uszek. Gotuj je na wrzątku lub w bulionie. Podawaj gorące z sosem, barszczem lub bulionem. Doskonale smakują także posypane natką pietruszki.