Jak zrobić ciasto na kołduny litewskie? Nie ma nic lepszego do rosołu, ale liczy się mąka

Kołduny, to małe, mięsne pierożki są znane w polskiej kuchni ze wschodnich regionów. Delikatne, cienkie ciasto, mięsny farsz i delikatny rosołek powstały na skutek ugotowania się surowego mięsa to tajemnica ich niezwykłego smaku. Tradycyjne kołduny litewskie przygotowywane były z wołowiny (ewentualnie baraniny i cielęciny), łoju wołowego, szpiku kostnego i cebuli Nie ważne, co dodacie, ciasto zawsze powinno być cieniutkie. Mąka niskiego typu wam w tym pomoże.

Kołduny to tradycyjna potrawa okolic Litwy, Białorusi i Ukrainy. Wszystkie kresowe babcie doskonale znają ten przepis, a kołduny robią najlepsze. Przepis na kołduny jest dość łatwy, to malutkie pierożki z cienkiego ciasta z farszem z wołowiny lub baraniny, zdarza się także cielęcina. Są najlepszym dodatkiem do rosołu, barszczu i wszelkich bulionów. Podpowiemy, jak je zrobić. 

Zobacz wideo

Kołduny litewskie. Przepis idealny

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
  • 2 łyżki masła,
  • ciepła woda,
  • sól

Kołduny: sposób wykonania:

  1. Przygotuj ciasto: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól. Dodaj 2 łyżki miękkiego masła. Wymieszaj wszystko dłonią, dolewając odrobinę ciepłej wody. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na bardzo cienki placek.
  2. Przygotuj farsz: Wołowinę lub inne wybrane mięso posiekaj bardzo drobno lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek rozdrobnij w wyciskarce. Dodaj do mięsa razem z masłem, dopraw majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.
  3. Przygotuj kołduny litewskie: Z cienkiego ciasta powycinaj kółka niedużą szklanką lub kieliszkiem od wódki. Nakładaj do nich małą porcję farszu mięsnego i przygotowuj pierożki, następnie formuj je na kształt uszek. Gotuj je na wrzątku lub w bulionie. Podawaj gorące z sosem, barszczem lub bulionem. Doskonale smakują także posypane natką pietruszki.
Więcej o: