Na tę zupę czekam cały rok. Żeby była smaczniejsza, podsmażam główny składnik

Zupa szczawiowa zdecydowanie należy do najlepszych wiosennych potraw. Nie każdy jednak podziela moje zdanie, ale wiem, że wszystkie osoby, które nie przepadają za zupą szczawiową, nie robiły jej tak, jak ja. Przepis na zupę szczawiową jest banalnie prosty, ja jednak dodatkowo stasuję trik z masłem. Wychodzi boska.

Zupa szczawiowa jest jednym z moich ulubionych wiosennych obiadów i w maju robię ją naprawdę często. Przepis znałam od wielu lat, jednak ostatnio postanowiłam wcześniej poddusić liście szczawiu na maśle, zanim dodałam je do zupy. Ten patent okazał się strzałem w dziesiątkę - już nigdy nie będę robiła inaczej.

Zobacz wideo

Najlepsza wiosenna zupa. Przepis na pyszną zupę szczawiową 

Składniki:

  • ok. 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka lub większa golonka z indyka,
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, por,
  • 1 większa cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ok. 400 g świeżego szczawiu,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta oregano (opcjonalnie),
  • kwaśna śmietana (ok. 3 łyżek),
  • łyżka masła,
  • do podania: jajka na twardo, sadzone lub w koszulce.

Jak zrobić zupę szczawiową? Sposób wykonania:

  1. Tak jak większość zup, tak również zupę szczawiową należy zacząć od przygotowania wywaru. Ja najbardziej lubię szczawiową na żeberkach, ale możesz użyć także samego drobiu lub dodać wołowinę - polecam żebra wołowe. Mięso opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na wolnym ogniu.
  2. Kiedy na powierzchni zbiorą się szumowiny, usuń je, dodaj obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę (bez cebuli i czosnku). Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe. Dalej gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W przypadku wołowiny może to trwać nieco dłużej.
  3. Kiedy mięso będzie już miękkie, możesz zająć się szczawiem. Liście opłucz, osusz i posiekaj. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Następnie na maśle zeszklij posiekaną cebulkę.
  4. Do podsmażonej cebulki dodaj szczaw i podsmażaj, aż zwiędnie. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i duś całość, aż czosnek uwolni aromat. Całą zawartość patelni dodaj do wywaru.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Następnie odlej trochę "czystej" zupy i zahartuj w niej śmietanę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z jajkiem lub kromką świeżego pieczywa.
Lubisz szczawiową?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.