Te pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wydają się niesmaczne

Pierogi robi się na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej nadziewa się je ziemniakami i twarogiem. Tym razem ten klasyczny przepis idzie w odstawkę, by ustąpić miejsca czemuś lepszemu. Ten farsz przebija smakiem wszystkie inne, a do tego świetnie się prezentuje.

Domyślam się, że mam tu wielu fanów pierogów. Jeśli tak, to z pewnością znacie multum pomysłów na farsz, który można umieścić w elastycznym cieście. Jemy go bowiem z mięsem, kaszą, grzybami i kiszoną kapustą. Jednak istnieje jeszcze jedno nadzienie, które jest warte uwagi. Jest to połączenie szpinaku z twarogiem. Jeśli nawet nie jesteś fanem tych składników, to po spróbowaniu zmienisz zdanie. Tak przyrządzone pierogi świetnie wyglądają i przykuwają wzrok. Podawaj je z kwaśną śmietaną lub wysmażoną cebulką.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Przepis na pierogi ze szpinakiem

Składniki na ciasto

  • pół kilo mąki pszennej,
  • pół szklanki letniej wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól.

Składniki na farsz

  • 250 g mrożonego szpinaku,
  • 250 g sera półtłustego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • niewielka cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe

  • cebula,
  • masło lub olej.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pierogów zacznij od przyrządzenia farszu. Szpinak wyjmij do rozmrożenia, masło roztop na patelni. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na drobną kostkę.
  2. Następnie wszystkie warzywa umieść na patelni i podsmaż do momentu, aż nadmiar wody ze szpinaku wyparuje.
  3. Do przygotowanej mieszanki dodaj zmielony ser, dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Farsz jest gotowy, zatem czas na przygotowanie ciasta. Do większej miski przesiej mąkę, wlej letnią wodę, olej i wsyp szczyptę soli. Składniki dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
  5. Gotowane ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na kilka mniejszych części i rozwałkuj na cienkie placki. Z każdego placka wykrawaj kółka, zrobisz to za pomocą szklanki. Na środku wykrojonych części ułóż farsz i dokładnie sklej boki.
  6. Przygotowane pierogi gotuj w osolonej i gotującej się w wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  7. W czasie gotowania przygotuj okrasę. Cebulę obierz i podsmaż na gorącym tłuszczu. Ciepłe pierogi podawaj oprószone cebulką.
Jakie pierogi jesz najczęściej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.