Pierogi robi się na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej nadziewa się je ziemniakami i twarogiem. Tym razem ten klasyczny przepis idzie w odstawkę, by ustąpić miejsca czemuś lepszemu. Ten farsz przebija smakiem wszystkie inne, a do tego świetnie się prezentuje.
Fot. Shutterstock, ismishko
REKLAMA
REKLAMA
Domyślam się, że mam tu wielu fanów pierogów. Jeśli tak, to z pewnością znacie multum pomysłów na farsz, który można umieścić w elastycznym cieście. Jemy go bowiem z mięsem, kaszą, grzybami i kiszoną kapustą. Jednak istnieje jeszcze jedno nadzienie, które jest warte uwagi. Jest to połączenie szpinaku z twarogiem. Jeśli nawet nie jesteś fanem tych składników, to po spróbowaniu zmienisz zdanie. Tak przyrządzone pierogi świetnie wyglądają i przykuwają wzrok. Podawaj je z kwaśną śmietaną lub wysmażoną cebulką.
REKLAMA
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Przepis na pierogi ze szpinakiem
Składniki na ciasto
pół kilo mąki pszennej,
pół szklanki letniej wody,
4 łyżki oleju,
sól.
Składniki na farsz
250 g mrożonego szpinaku,
250 g sera półtłustego,
3 ząbki czosnku,
niewielka cebula,
sól,
pieprz.
Składniki dodatkowe
cebula,
masło lub olej.
Sposób przygotowania
Przygotowanie pierogów zacznij od przyrządzenia farszu. Szpinak wyjmij do rozmrożenia, masło roztop na patelni. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na drobną kostkę.
Następnie wszystkie warzywa umieść na patelni i podsmaż do momentu, aż nadmiar wody ze szpinaku wyparuje.
Do przygotowanej mieszanki dodaj zmielony ser, dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Farsz jest gotowy, zatem czas na przygotowanie ciasta. Do większej miski przesiej mąkę, wlej letnią wodę, olej i wsyp szczyptę soli. Składniki dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
Gotowane ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na kilka mniejszych części i rozwałkuj na cienkie placki. Z każdego placka wykrawaj kółka, zrobisz to za pomocą szklanki. Na środku wykrojonych części ułóż farsz i dokładnie sklej boki.
Przygotowane pierogi gotuj w osolonej i gotującej się w wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
W czasie gotowania przygotuj okrasę. Cebulę obierz i podsmaż na gorącym tłuszczu. Ciepłe pierogi podawaj oprószone cebulką.