-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie dodawaj do zupy, tylko zalej zalewą. Chrupiąca przekąska lepsza od ogórków
Nie dodawaj do zupy, tylko zalej zalewą. Chrupiąca przekąska lepsza od ogórków
Polacy kochają kiszonki i bardzo dobrze - są pyszne i zdrowe. Najczęściej robimy kiszone ogórki, kiszoną kapustę, czasami także rzodkiewki. Jednak istnieje kiszonka lepsza od innych. Białe warzywo aż się prosi o kiszenie.
Kiszonki to prawdziwe bogactwo. Nie mówię jedynie o ich pysznym smaku, lecz także o szeregu właściwości zdrowotnych. Kiszonki świetnie działają na nasze jelita, idealnie sprawdzają się jako składniki sałatek lub zup, a także jako samodzielna przekąska, kiedy mach ochotę coś sobie pochrupać. W sposobie przygotowania kiszonek nie ma niczego skomplikowanego, ale jedno jest pewne - kiszony kalafior jest najlepszy na świecie. Musisz go zrobić, bo inaczej będziesz żałować.
Kiszony kalafior. Kiszonka nad kiszonki
Składniki:
- 2 średnie kalafiory,
- solanka (na jeden litr wody jedna łyżka soli),
- do każdego słoika: 3 kawałki korzenia chrzanu, 2 ząbki czosnku, gałązka kopru, 2 listki laurowe, 4-6 kulek ziela angielskiego.
Kiszony kalafior - sposób wykonania:
- Słoiki wyparz i wytrzyj do sucha. Muszą być niemal sterylne, wówczas kiszonki na pewno udadzą się perfekcyjnie.
- Przygotuj solankę. W wodzie rozpuść sól i zagotuj. Następnie pozostaw solankę, by ostygła. Nie musi być zimna - najlepiej, gdyby miała temperaturę pokojową.
- Kalafiory podziel na różyczki i dokładnie oczyść. Liście kalafiora mogą być uzupełnieniem wywaru warzywnego - nie warto ich wyrzucać.
- Na dno każdego słoika połóż czosnek, chrzan, ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dość ciasno układaj różyczki kalafiora, zalej całość wodą, a na wierzchu połóż zwiniętą gałązkę kopru.
- Słoiki szczelnie zakręć i zanieś w ciemnie, chłodne miejsce. Po tygodniu można już zajadać.