Lepsze od klasycznego drożdżowego i rośnie jak szalone. Ciasto powietrze robię codziennie

Ciasta to najpopularniejsze desery, które można zrobić samodzielnie. W zależności od naszych preferencji smakowych wybieramy różne słodkości. Ciasto drożdżowe z pewnością znajduje się na tej liście i robimy je bardzo chętnie. Jednak przy najbliższej okazji zmień nieco swój przepis, a zobaczysz, jak wypiek rośnie w mgnieniu oka.

Ciasto powietrze nie jest popularnym wypiekiem, chociaż wyróżnia się na tle innych. Mało kto decyduje się na jego zrobienie, bo po prostu o nim nie słyszano. Czas to zmienić, ponieważ jest naprawdę świetne, a ten jeden dodatek sprawia, że rośnie bardzo szybko. Gdy tylko poznałam tę recepturę, od razu musiałam jej spróbować i się nie zawiodłam.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Ciasto z tego przepisu ma bardzo krótki skład i bardzo szybko się je przygotowuje. To, co wyróżnia je na tle innych drożdżowych propozycji, to dodatek octu. Ma on za zadanie odpowiednio nawilżyć wypiek. Dodatkowo ciasto wyrasta szybciej, a po wypieczeniu jest miękkie i puszyste. Jeśli martwisz się, że ocet pozostawi niemiły zapach i posmak, to nie musisz się tego obawiać. Jest on całkowicie niewyczuwalny.

Przepis na ciasto powietrzne

Składniki

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 żółtka,
  • 50 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • łyżka octu.

Sposób przygotowania

  1. Do kubeczka wrzuć rozdrobnione świeże drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i niewielką ilość letniego mleka. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
  2. W tym czasie do większej miski przesiej mąkę, wsyp pozostałą część cukru, a także dodaj oddzielone od białek żółtka. Wlej również ocet i przygotowany wcześniej drożdżowy zaczyn. Powinien on przybrać formę lejącą. Masło umieść w rondelku i rozpuść, odstaw do przestudzenia.
  3. Produkty znajdujące się w misce dokładnie wyrób na gładkie ciasto, dodaj do niego przestudzone mało, a także mleko. Ponownie zagnieć. W razie potrzeby dodaj więcej płynu lub mąki.
  4. Przygotowaną masę uformuj na kształt kuli, przykryj czystą ściereczką i pozostaw z ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
  5. Po tym czasie przenieś je na obsypaną mąką stolnicę i ponownie wyrób. Następnie umieść jej w wybranej foremce i odstaw na kolejne 20 minut.
  6. Po tym czasie umieść je w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez około 45 minut. Aby sprawdzić stan wypieczenia, użyj wykałaczki lub innego patyczka. Gdy ciasto będzie gotowe, patyczek pozostanie suchy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.