Tylko kilka składników i zrobisz ciasto lekkie jak obłoczek. Dodaj do niego tę skórkę, by miało aromat

Jeśli zastanawiałeś się, czy jest możliwość zrobienia smacznego wypieku, które jest bardzo lekkie, to ten przepis to pokazuje. Ciasto, które z niego wychodzi, jest leciutkie jak chmurka, a do tego bardzo smaczne i słodkie. Połącz z sobą tylko osiem składników, włóż je do piekarnika i sam przekonaj się, co z tego wyjdzie.

Pomimo że lubię ugotować i piec nie zawsze mam ochotę na stanie w kuchni. Gdy lenistwo jest ode mnie silniejsze, sięgam wtedy po to ciasto. Jest to jedno z najdelikatniejszych deserów, jakie można w życiu zjeść, a to za sprawą odpowiedniego przygotowania. Głównym składnikiem tego wypieku jest ryż do risotto. Łączy się go z podstawowymi składnikami, a także dodaję się skórkę z pomarańczy i trochę aromatu z tego owoce.

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Do zrobienia tego ciasta naprawdę nie trzeba wiele, warto jedynie się zaopatrzyć w czas i cierpliwości. I Robimy w nim naprawdę niewiele, jednak ryż potrzebuje połączenia z innymi składnikami, a to jest czasochłonne. Dodatkowo samo pieczenie trwa około godzinę, ale wszystko to jest warte smaku, które się później wytworzy. 

Przepis na ciasto ryżowe

Składniki

  • 300 g ryżu do risotto,
  • 1,5 l mleka,
  • 250 ml wody,
  • 150 g cukru,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki aromatu pomarańczowego,
  • skórka z pomarańczy.

Sposób przygotowania

  1. Ryż wsyp do rondelka, zalej mlekiem oraz wodą. Dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przywarł do naczynia. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
  2. Żółtka oddziel od białek. Do tych pierwszych dodaj aromat pomarańczowy oraz startą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj i połącz z już wystudzonym ryżem.
  3. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Następnie przełóż je do masy ryżowej i delikatnie wymieszaj.
  4. Przygotowaną masę wlej do blaszki. Formę wcześniej wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  5. Ciasto piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 1 godzinę.
  6. Po wypieczeniu wystudź i udekoruj cukrem pudrem oraz plastrami pomarańczy.
Czy ciasto ryżowe zachęca cię do zrobienia?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.