Najszybsza zupa na obiad. Każdy ją kocha, bo jest kremowa. Ważny jest ser
Zupa brokułowa to pomysł na szybki obiad, który smakuje jak spod ręki najlepszego szefa kuchni. Bez problemu zamienisz swoją kuchnię w dobrą restaurację. Ten obiad jest łatwy, tani i smaczny. Nie ma co, trzeba zabierać się za gotowanie.
Zupa brokułowa to nie tylko przepis na szybki obiad, lecz także świetna opcja na poczęstunek dla gości podczas ważniejszych uroczystości i różnych imprez. Nie wiem, dlaczego niektórzy wciąż trwają w przekonaniu, że łatwe dania są ubogie. Nic bardziej mylnego - łatwa zupa brokułowa to wymarzony posiłek nawet dla wymagających. Ser wzbogaca całość i dodaje daniu kremowości i niesamowitego smaku.
Zupa brokułowa - przepis na szybki i przepyszny obiad
Składniki:
- 1 większy brokuł,
- 3-4 niewielkie ziemniaki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
- 1 solidna łyżka masła,
- sól, pieprz do smaku,
- 100 g sera typu feta,
- do podania grzanki lub groszek ptysiowy.
Zupa brokułowa - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brokuł podziel na różyczki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj ziemniaki i podsmażaj na dość sporym ogniu, aż się lekko zarumienią. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 2 minuty.
- Całość zalej bulionem, dodaj brokuła i gotuj, aż zarówno brokuł, jak i ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj pokruszony ser, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość za pomocą blendera ręcznego.