Sos holenderski robię jak szef kuchni. Nie znam lepszego przepisu do jajek i warzyw

Sos holenderski - przepis idealny do jajek, szparagów i innych warzyw. Sos holenderski jest naprawdę łatwy do zrobienia, ale jeśli pominiesz jeden krok, może się zwarzyć. Chodzi o kąpiel - tego nauczył mnie znajomy szef kuchni.

Sos holenderski to chyba najbardziej uniwersalny sos na świecie. Jest idealny do jajek, szczególnie jajek po benedyktyńsku. Bardzo dobrze pasuje do szparagów, zarówno tych białych, jak również zielonych. Nie wspominam o grillowanych warzywach lub rybach - to zawsze jest połączenie idealne. Tylko jak zrobić sos holenderski? Jajka ubij w kąpieli wodnej - to gwarancja sukcesu i idealnej konsystencji. 

Zobacz wideo

Sos holenderski - przepis na idealny dodatek do wszystkiego

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 żółtko (najlepiej z dużego jajka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina

Najlepiej jednak podwoić lub nawet potroić proporcje, by mieć pewność, że nie zabraknie sosu.

Jak zrobić sos holenderski? Sposób wykonania:

  1. W garnku zagotuj wodę. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw chwilę, by lekko ostygło. Nie może być gorące, bo inaczej żółtko się zetnie.
  2. Do miseczki włóż żółtko, dodaj sok z cytryny oraz wino i całość ubij trzepaczką. Następnie połóż miseczkę nad garnkiem z wodą (kąpiel wodna) i cały czas ubijając, wlewaj roztopione masło.
  3. Mieszaj, aż sos uzyska konsystencję majonezu. Następnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło lub jeśli wolisz - na zimno.

Widzisz, jakie to łatwe? Zamiast wytrawnego wina możesz dodać ocet winny lub jabłkowy. Zmieni to nieco smak sosu holenderskiego, lecz na pewno nie na gorsze - gotowanie to przecież dobra zabawa i ciągłe próbowanie nowych smaków. 

Jak często jesz jajka?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.