Ciocia Ania tak podawała schab. Za sprawą jednego składnika był pyszny i soczysty

Gotowanie to pewna forma sztuki i każdy z nas ją uprawia, gdy sięga po produkty i robi z nich pyszne dania. Moja ciocia Ania była ekspertką od mięs i zdradzała mi sekrety na soczyste i smaczne kąski. Poniżej dzielę się jej tajemnicą na temat pieczonego schabu. By był najlepszy, używała do niego tego produktu.

Mięsa robimy na różnorodne okazje i są one również głównym składnikiem naszych obiadów. Zazwyczaj sięgamy po najpopularniejsze i najbardziej klasyczne przepisy, ale od czasu do czasu warto przygotować coś innego. Moją propozycją, która zawsze się sprawdza, jest schab pieczony. Jednak nie jest to byle jakie mięso, tylko takie z przepisu mojej cioci.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Ciocia Ania zawsze powtarzała, że aby mięso było soczyste, warto je wypiec z kiszoną kapustą. Czasem nawet polewała je sokiem, by nabrało charakterystycznego posmaku i było jeszcze bardziej soczyste. Po wypieczeniu jest ono kruche, ale nie suche jak wiór. W najbliższej okazji spróbuj tego sposobu, a na pewno się nie zawiedziesz. 

Przepis na pieczony schab na kiszonej kapuście

Składniki

  • 1 kg schabu,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Schab podziel na plastry o grubości około 1,5 cm. Cebulę obierz i pokrój w talarki.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Następnie na przemian układaj na nim mięso i cebulę. Wierzch posyp majerankiem i obfitą ilością soli i pieprzu. Możesz również skropić go niewielką ilością tłuszczu.
  3. Kiszoną kapustę delikatnie opłucz, by nie była za kwaśna. Odcedź ją z wody i ułóż równomiernie w naczyniu. Pamiętaj, aby obłożyć nią dookoła mięso, wierzch pozostawić pusty.
  4. Tak przygotowany schab włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz całość przez następne 15 minut. Mięso powinno się w tym czasie zarumienić.
  6. Tak wypieczony schab podawaj z ulubionymi dodatkami. Wypieczona kapusta może pełnić funkcję sałatki.
Więcej o: