Jeśli chodzi o przetwory, nigdy nie byłam w tym mistrzynią. Zazwyczaj ograniczałam się do pikli i kompotów, ale rok temu postanowiłam zrobić dżem z truskawek i wyszedł mi naprawdę przepyszny. Wyszło kilkanaście małych słoiczków, a teściowa do dziś jakoś krzywo na mnie patrzy - przecież nikt nie może gotować lepiej niż ona. A jednak - mój dżem z truskawek był tak dobry, że teściowa zajadała go prosto z lodówki, gdy myślała, że nikt nie widzi. A ja dodałam do niego tylko kilka borówek.
Przepis na dżem truskawkowy. Te owoce go podkręcą
Składniki:
- 2 kg słodkich, dojrzałych truskawek,
- ok. 600 g cukru,
- mała garść borówek,
- sok wyciśnięty z połówki cytryny - opcjonalnie.
Jak zrobić dżem truskawkowy? Sposób wykonania:
- Truskawki dokładnie umyj i oderwij szypułki. Następnie pokrój i włóż do garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodaj borówki i zasyp cukrem.
- Włącz palnik na średnią lub niewielką moc i gotuj całość, co chwilę mieszając. Podczas gotowania dodaj sok z cytryny - nie jest to konieczne, ale pozwoli zachować jasną barwę.
- Kiedy cukier się rozpuści, a owoce już niemal się rozpadną, zmniejsz płomień do minimum i dalej gotuj. Prawdopodobnie zajmie to trochę czasu - ja swój dżem gotowałam 4 godziny, co jakiś czas mieszając drewnianą łopatką.
- Kiedy dżem będzie już gęsty, przygotuj słoiki. Każdy powinien być wyparzony i czysty, tak samo jak zakrętki. Gorący dżem przelej do słoików, szczelnie zakręć i postaw denkami do góry. Następnie okryj je kocem lub ręcznikami, by powoli stygły.
Tak przygotowany dżem nie wymaga już pasteryzowania, bo zakrętki powinny samoistnie się zassać. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że dżem przetrwa w piwnicy dłużej, zapasteryzuj słoiki przez 10 minut w gorącej wodzie.