Dzięki temu rodzina stoczy walkę o każdy słoik. Te ogórki nie mają żadnej konkurencji

Powoli zastanawiamy się, jakie specjały możemy zamknąć w słoikach, by następnie zapełnić nimi spiżarnie oraz piwnice. Przygotowujemy się w ten sposób na okres zimowy i wykorzystujemy najsmaczniejsze smakołyki, które daje nam wiosna i lato. Jeśli chcesz mieć naprawdę smakowite kąski, musisz wykorzystać przepis, o którym dziś mowa. Jeden składnik sprawia, że są bardzo aromatyczne.

Wiele osób lubi okres wiosny i lata, ponieważ może zastanowić się nad tym, jakie smakołyki przyrządzić na zimę. To właśnie teraz możemy cieszyć się najlepszymi owocami i warzywami i dzięki temu możemy zapełnić nimi półki w spiżarniach. Ja co roku wykorzystuję poniższy przepis i to właśnie te ogórki znikają najszybciej ze wszystkich. Używam sposobu babci i dodaję do nich ten jeden składnik.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Jeśli zastanawiasz się, co to za tajemny produkt, który sprawia, że każdy chce jeść te ogórki, to nie musisz dłużej czekać. Wystarczy, że dodasz do warzyw musztardę - to ona nadaje całości charakterystycznego posmaku. Dodanie jej gwarantuje, że każdy będzie się kłócić nawet o najmniejsze słoiczek. Dlatego polecam zrobić podwójną porcję, bo może ona postać nawet latami. 

Przepis na ogórki węgierskie

Składniki

  • 1 kg ogórków,
  • 1 litr wody,
  • 12 goździków,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 150 ml octu winnego.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się słoikami. Naczynia przemyj, wyparz i odstaw do przesuszenia. Upewnij się także, że masz do nich odpowiednie zakrętki.
  2. Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Aby pozbyć się wszystkich nieczystości, możesz użyć szczoteczki. Największe okazy możesz podzielić na mniejsze kawałki, jednak to nie jest konieczne.
  3. Na dnie każdego słoika ułóż lekko nacięty ząbek czosnku, wsyp po 4 ziarenka ziela angielskiego oraz goździki. Umieść także po łyżeczce musztardy. Do tak przygotowanych słoików ciasno włóż ogórki.
  4. Teraz czas na przygotowanie marynaty. Do garnka wlej wodę, cukier oraz ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ustaw na lekkim ogniu i gotuj do rozpuszczenia się cukru.
  5. Przyrządzoną mieszanką zalej ogórki znajdujące się w słoiku. Naczynia szczelnie zamknij i umieść w garnku. Dno garnka powinno być wyścielone ścierkami.
  6. Całość zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj przez następne 5-7 minut. Po tym czasie wyjmij ostrożnie słoiki i ułóż je do góry dnem.
  7. Po wystudzeniu odstaw je w chłodne miejsce. Ogórki mogą być również spożywane od razu gdy przestygną.
Robisz przetwory na zimę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.