Zwyczajne mielone to przeżytek. Teraz układam mięso na blaszce i delikatnie przyciskam

Kotlety mielone są pyszne, ale potrafią się znudzić. W końcu ile można jeść to samo? Kiedy więc trafiłam na ten przepis w sieci, nie mogłam się oprzeć. Wasze podniebienia oszaleją tak samo jak moje i moich bliskich.

Mięso mielone można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej robimy z niego kotlety lub zapiekankę, czy dodajemy do makaronu. Ja jednak całkowicie zrezygnuję z kotletów mielonych, bo ten sposób na mięsne danie jest znacznie lepszy. Goście i domownicy będą zachwyceni tym, jak te gniazdka z mięsa mielonego świetnie smakują, ale i jak pięknie wyglądają. Zamień więc kotlety mielone na wykwintne danie, które pokocha każdy, kto go spróbuje.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Zapomnij o smażonych i tłustych kotletach mielonych. Wyłóż mięso na blaszce i delikatnie przyciśnij 

Kotlety mielone odejdą w zapomnienie, gdy choć raz spróbujecie tego obłędnego dania. Przygotowanie jest banalnie proste, a lista składników może być dowolnie modyfikowana. Fakt, że mięso jest pieczone, przekłada się też na mniejszą ilość tłuszczu. Nic tylko zajadać! 

Składniki: 

  • 600 g mielonego mięsa
  • 350 g fileta z kurczaka, 
  • 150 g natki pietruszki, 
  • 50 g sera żółtego, 
  • 2 ząbki czosnku,  
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 50 ml śmietanki 10 proc., 
  • 50 g płatków owsianych, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Mięso mielone inaczej. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Blendujemy ze śmietanką, natką pietruszki, startym serem i czosnkiem oraz solą i pieprzem.  
  2. Mielone mięso wrzucamy do miski, a następnie dodajemy płatki owsiane, jajko i przyprawy. Zagniatamy na jednolitą masę.  
  3. Formujemy na blaszce kotlety, przyciskamy je, robiąc rowek na farsz, który wykładamy z blendera na każdy z nich. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Smacznego! 
 
Więcej o: