Mięso mielone można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej robimy z niego kotlety lub zapiekankę, czy dodajemy do makaronu. Ja jednak całkowicie zrezygnuję z kotletów mielonych, bo ten sposób na mięsne danie jest znacznie lepszy. Goście i domownicy będą zachwyceni tym, jak te gniazdka z mięsa mielonego świetnie smakują, ale i jak pięknie wyglądają. Zamień więc kotlety mielone na wykwintne danie, które pokocha każdy, kto go spróbuje.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Zapomnij o smażonych i tłustych kotletach mielonych. Wyłóż mięso na blaszce i delikatnie przyciśnij
Kotlety mielone odejdą w zapomnienie, gdy choć raz spróbujecie tego obłędnego dania. Przygotowanie jest banalnie proste, a lista składników może być dowolnie modyfikowana. Fakt, że mięso jest pieczone, przekłada się też na mniejszą ilość tłuszczu. Nic tylko zajadać!
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa,
- 350 g fileta z kurczaka,
- 150 g natki pietruszki,
- 50 g sera żółtego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 50 ml śmietanki 10 proc.,
- 50 g płatków owsianych,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Mięso mielone inaczej. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Blendujemy ze śmietanką, natką pietruszki, startym serem i czosnkiem oraz solą i pieprzem.
- Mielone mięso wrzucamy do miski, a następnie dodajemy płatki owsiane, jajko i przyprawy. Zagniatamy na jednolitą masę.
- Formujemy na blaszce kotlety, przyciskamy je, robiąc rowek na farsz, który wykładamy z blendera na każdy z nich. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Smacznego!