Takiej wędliny nie ma w żadnym sklepie. W domu zrobisz ją w kilka minut

Wiele osób zapomina, że aby zjeść wędlinę, niekoniecznie trzeba wybierać się do sklepu. Można ją zrobić samodzielnie w domu i okazuje się czasem smaczniejsza niż ta, którą kupiliśmy. Poniższy przepis pokazuje, że jest to naprawdę proste i nie trzeba wielu godzin stania i pilnowania, by wyszła smaczna. Z tego mięsa będzie najlepsza.

Gdy mamy ochotę na mięso lub wędlinę, kierujemy się najczęściej do najbliższego sklepu. Tam obkupujemy się wieloma rodzajami i wracamy do domu, by się nimi zajadać. Nie każdy jednak wpada na pomysł, by zrobić taką wędlinę samemu. Z odpowiednim przepisem można zrobić ją w bardzo szybki i prosty sposób i nie trzeba wielu godzin stania przy kuchence.

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Gotowana wędlina z naszego przepisu gotowa jest w kilka minut i jest smaczniejsza od niejednej wędliny ze sklepu. Do jej zrobienia potrzebny ci będzie schab bez kości, a także przyprawy takie jak majeranek, bazylia, pieprz i czosnek. Nie zapomnij również o dodaniu majonezu.

Przepis na gotowaną wędlinę

Składniki:

  • 1 kg schabu w kawałku bez kości,
  • 2 l wody,
  • 4 łyżki soli,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • spora główka czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej wodę i wrzuć do niej ziele angielskie, liście laurowe, bazylię, majeranek, sól i pieprz.
  2. Czosnek obierz z łupin i delikatnie rozgnieć go na desce do krojenia. Następnie przeciśnij go przez praskę bezpośrednio do wody. Do takiej mieszanki wrzuć również 3 łyżki majonezu i zamieszaj.
  3. Schab oczyść z błonek i nieczystości. Gdy będzie gotowy, włóż go do garnka z płynem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na dużym ogniu przez następne 5 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw całość do całkowitego przestudzenia. Mięso najlepiej zostawić na około 4 godziny w wywarze.
  4. Po tym czasie ponownie całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Tym razem również pozostaw mięso do wystudzenia na około 4 godziny.
  5. Gdy mięso będzie chłodne, wyjmij je z wywaru bezpośrednio na talerz. Za pomocą ręcznika papierowego możesz je delikatnie osuszyć.
  6. Tak przygotowane mięso podziel na plastry i serwuj na kanapkach.
Robiłeś kiedyś domową wędlinę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.