Klasyczne przetwory z ogórkami stoją w spiżarniach i piwnicach wielu polskich domów. W tym roku, zamiast po raz kolejny przyrządzać rarytasy kiszone lub w occie, warto nieco poeksperymentować. Miłośnikom pikantnych smaków z pewnością przypadnie do gustu sałatka gyros z ogórkami gruntowymi.
Sałatka gyros z ogórków łączy w sobie różne aromaty. Znajdziemy tam zarówno subtelną słodycz, jak i uwielbiany przez kubki smakowe pikantny posmak. Warzywna mieszanka z poniższego przepisu to świetny dodatek do letniego grilla, jak i codziennego obiadu.
Składniki na sałatkę:
Składniki na zalewę:
Umyj ogórki pod bieżącą wodą, po czym pokrój je w dość grube plastry i umieść w misce. Zasyp je solą i odstaw na chwilę, aby puściły sok. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem pozostałych warzyw. Paprykę i cebulę oczyść, a następnie pokrój w pióra. Marchew i czosnek z kolei najpierw obierz, a potem pokrój w plastry.
W misce połącz składniki na zalewę. Wymieszaj ocet, olej, cukier, sól oraz przyprawę do gyrosa. Pokrojone warzywa przełóż do miski z odsączonymi ogórkami i zalej powstałą miksturą. Dokładnie wszystko wymieszaj, tak by składniki były w całości pokryte aromatycznym płynem.
Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki. W ciągu 5-6 godzin warzywa się "przegryzą", pogłębiając swój smak. Po tym czasie przełóż sałatkę wraz z zalewą do wyparzonych i osuszonych słoików. Porządnie je zakręć. Na koniec wystarczy już tylko zapasteryzować nasze przetwory.
W tym celu umieść słoiki w wysokim garnku wyłożonym ściereczką, po czym wlej do niego wodę na ok. 2/3 wysokości szklanych pojemników. Gotuj je na małym ogniu przez kwadrans od momentu zagotowania. Wyciągnij je, odstaw do ostygnięcia i schowaj do piwnicy, spiżarni lub w inne chłodne i zacienione miejsce. Sałatka gyros z ogórków jest gotowa. Smacznego!