Jeszcze nie ma lata, ale ja już konserwuję na zimę. Na pierwszy ogień poszła sałatka gyros z ogórków

Sezon na ogórki powoli się rozkręca. To idealny czas na przygotowanie przetworów. W tym roku nie skupiam się jednak na warzywach kiszonych ani małosolnych. Niedawno wpadł mi w ręce przepis na sałatkę gyros z ogórków gruntowych, który okazał się strzałem w dziesiątkę.

Klasyczne przetwory z ogórkami stoją w spiżarniach i piwnicach wielu polskich domów. W tym roku, zamiast po raz kolejny przyrządzać rarytasy kiszone lub w occie, warto nieco poeksperymentować. Miłośnikom pikantnych smaków z pewnością przypadnie do gustu sałatka gyros z ogórkami gruntowymi. 

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Kiszone? Małosolne? Nie - ogórki w zalewie a'la gyros to kulinarny majstersztyk

Sałatka gyros z ogórków łączy w sobie różne aromaty. Znajdziemy tam zarówno subtelną słodycz, jak i uwielbiany przez kubki smakowe pikantny posmak. Warzywna mieszanka z poniższego przepisu to świetny dodatek do letniego grilla, jak i codziennego obiadu.

Składniki na sałatkę:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 700 g czerwonej papryki,
  • 500 g marchewki,
  • 450 g cebuli,
  • 3 ząbki czosnku.

Składniki na zalewę:

  • 220 ml octu spirytusowego,
  • 400 g cukru,
  • 400 g soli,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 40 g przyprawy do gyrosa.

Sałatka gyros z ogórków. Sposób przygotowania

Umyj ogórki pod bieżącą wodą, po czym pokrój je w dość grube plastry i umieść w misce. Zasyp je solą i odstaw na chwilę, aby puściły sok. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem pozostałych warzyw. Paprykę i cebulę oczyść, a następnie pokrój w pióra. Marchew i czosnek z kolei najpierw obierz, a potem pokrój w plastry.

W misce połącz składniki na zalewę. Wymieszaj ocet, olej, cukier, sól oraz przyprawę do gyrosa. Pokrojone warzywa przełóż do miski z odsączonymi ogórkami i zalej powstałą miksturą. Dokładnie wszystko wymieszaj, tak by składniki były w całości pokryte aromatycznym płynem.

Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki. W ciągu 5-6 godzin warzywa się "przegryzą", pogłębiając swój smak. Po tym czasie przełóż sałatkę wraz z zalewą do wyparzonych i osuszonych słoików. Porządnie je zakręć. Na koniec wystarczy już tylko zapasteryzować nasze przetwory.

W tym celu umieść słoiki w wysokim garnku wyłożonym ściereczką, po czym wlej do niego wodę na ok. 2/3 wysokości szklanych pojemników. Gotuj je na małym ogniu przez kwadrans od momentu zagotowania. Wyciągnij je, odstaw do ostygnięcia i schowaj do piwnicy, spiżarni lub w inne chłodne i zacienione miejsce. Sałatka gyros z ogórków jest gotowa. Smacznego!

Więcej o: