Biała kapusta królową wiosennej surówki. Dodaj jedno warzywo, a będzie smakować obłędnie

Wiosna to okres w roku, który daje nam najwięcej darów ziemi i aż szkoda ich nie wykorzystać. Jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce jest zdecydowanie biała kapusta. Zdrowa i niedroga, może stać się świetnym dodatkiem do rodzinnego obiadu. Spróbuj klasycznego przepisu na pyszną surówkę z białej kapusty.

Nie ma nic prostszego, a zarazem zdrowego i pysznego, jak świeżo przygotowana sałatka z białej kapusty do obiadu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, ale można jeść ją również jako przekąskę w pracy. Z pomocą kilku składników zapewnisz organizmowi porządną dawkę witamin, a wyrazisty smak tego warzywa jeszcze długo pozostanie w twoich myślach.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Tradycyjny przepis to prawdziwa bomba witamin

Biała kapusta w połączeniu z marchewką to wręcz wspaniała kompozycja. Obie idealnie sprawdzają się w diecie odchudzającej, pozytywnie wpływają na układ odpornościowy za sprawą witaminy C. Zawarty w nich błonnik poprawia funkcje trawienne, a ponadto reguluje pracę jelit. Takie połączenie to kopalnia witamin i składników odżywczych, takich jak karoten, cynk, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Kiedy występują braki któregoś z tych składników w twoim organizmie, najlepiej sięgnąć po pyszną i zdrową sałatkę. A zrobisz ją szybciej, niż myślisz.

Przepis na chrupiącą sałatkę z białej kapusty i marchewki

Klasyczny przepis można urozmaicić masą dodatków smakowych, takimi jak jabłka, cebula, a także rodzynki. W większości przypadków wykrawamy głąb z centralnej części kapusty, dla wielu jest on wręcz paskudny. Warto jednak wiedzieć, że on również jest całkowicie jadalny, a w dodatku zdrowy. Uważa się, że dostarcza dwa razy więcej witaminy C niż same liście białej kapusty. Kto jednak lubi trzymać się tradycji, będzie zachwycony tą niesamowicie chrupką propozycją. 

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 25 ml oliwy z oliwek,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz kapustę z zewnętrznych liści i przekrój ją na pół. Poszatkuj jedną część drobno, pomijając głąb.
  • Poszatkowaną kapustę wrzuć do miski i zetrzyj na tarce marchewki. Dodaj oliwę, drobno pokrojony koperek oraz resztę składników i dokładnie wymieszaj.
  • Tak przygotowana surówka jest gotowa do zjedzenia, warto jednak jeszcze ją odstawić do lodówki, aby smaki się lepiej przegryzły.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.