Nie ma nic prostszego, a zarazem zdrowego i pysznego, jak świeżo przygotowana sałatka z białej kapusty do obiadu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, ale można jeść ją również jako przekąskę w pracy. Z pomocą kilku składników zapewnisz organizmowi porządną dawkę witamin, a wyrazisty smak tego warzywa jeszcze długo pozostanie w twoich myślach.
Biała kapusta w połączeniu z marchewką to wręcz wspaniała kompozycja. Obie idealnie sprawdzają się w diecie odchudzającej, pozytywnie wpływają na układ odpornościowy za sprawą witaminy C. Zawarty w nich błonnik poprawia funkcje trawienne, a ponadto reguluje pracę jelit. Takie połączenie to kopalnia witamin i składników odżywczych, takich jak karoten, cynk, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Kiedy występują braki któregoś z tych składników w twoim organizmie, najlepiej sięgnąć po pyszną i zdrową sałatkę. A zrobisz ją szybciej, niż myślisz.
Klasyczny przepis można urozmaicić masą dodatków smakowych, takimi jak jabłka, cebula, a także rodzynki. W większości przypadków wykrawamy głąb z centralnej części kapusty, dla wielu jest on wręcz paskudny. Warto jednak wiedzieć, że on również jest całkowicie jadalny, a w dodatku zdrowy. Uważa się, że dostarcza dwa razy więcej witaminy C niż same liście białej kapusty. Kto jednak lubi trzymać się tradycji, będzie zachwycony tą niesamowicie chrupką propozycją.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: