Babcia złapała się za głowę, gdy zobaczyła, że zalewam naleśniki mlekiem. Ale już wie, jakie są pyszne

Naleśniki smażone, a następnie zapiekane nikogo już nie dziwią. Jednak gdy pytam o gotowane na mleku, wywołuję szok w towarzystwie. Nawet moja babcia złapała się za głowę, gdy zobaczyła, co robię. Ale gdy ich spróbowała, powiedziała, że sama będzie je tak przygotowywać.

Naleśniki kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ja najbardziej lubię w nich to, że można przygotować je w dwóch opcjach - na słono i na słodko. Niezależnie od tego mogą być świetnym obiadem. Oto wyjątkowy przepis na naleśniki.  

Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Przepis na gotowane naleśniki. Spróbujesz raz, a nigdy nie zrobisz inaczej 

Na przepis na naleśniki gotowane w mleku trafiłam przypadkiem. Szukałam czegoś nowego, mając już dość tradycyjnych przepisów. Postanowiłam więc wypróbować ten, który znalazłam na kanale YouTube Cookrate-Polska i jestem zachwycona. Już nigdy więcej nie podam naleśników w tradycyjny sposób. 

Składniki na naleśniki: 

  • 200 ml mleka
  • 200 ml gorącej wody, 
  • 200 g mąki, 
  • 3 jajka, 
  • 50 ml oleju, 
  • sól, 
  • cukier. 
  • Składniki na sos: 
  • 200 ml mleka, 
  • 40 g masła. 

Obłędnie pyszne i delikatne naleśniki. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowanie zacznij od usmażenia naleśników. Wbij jajka do miski, wsyp cukier i sól. Składniki wymieszaj, a następnie wsyp mąkę, dolej wodę i połącz składniki. Wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno powstać jednolite ciasto naleśnikowe.  
  2. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe naleśniki gotuj w sosie zrobionym z mleka i masła. Potem wyjmij je na talerz, złóż na 4 części i wszystkie ułóż na patelni. Zalej znów mlekiem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. 
  3. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu owoce takie jak truskawki czy borówki. Smacznego! 
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.