-
Haps
-
Jak przygotować
- Babcia złapała się za głowę, gdy zobaczyła, że zalewam naleśniki mlekiem. Ale już wie, jakie są pyszne
Babcia złapała się za głowę, gdy zobaczyła, że zalewam naleśniki mlekiem. Ale już wie, jakie są pyszne
Naleśniki smażone, a następnie zapiekane nikogo już nie dziwią. Jednak gdy pytam o gotowane na mleku, wywołuję szok w towarzystwie. Nawet moja babcia złapała się za głowę, gdy zobaczyła, co robię. Ale gdy ich spróbowała, powiedziała, że sama będzie je tak przygotowywać.
Naleśniki kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ja najbardziej lubię w nich to, że można przygotować je w dwóch opcjach - na słono i na słodko. Niezależnie od tego mogą być świetnym obiadem. Oto wyjątkowy przepis na naleśniki.
Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku
Przepis na gotowane naleśniki. Spróbujesz raz, a nigdy nie zrobisz inaczej
Na przepis na naleśniki gotowane w mleku trafiłam przypadkiem. Szukałam czegoś nowego, mając już dość tradycyjnych przepisów. Postanowiłam więc wypróbować ten, który znalazłam na kanale YouTube Cookrate-Polska i jestem zachwycona. Już nigdy więcej nie podam naleśników w tradycyjny sposób.
Składniki na naleśniki:
- 200 ml mleka,
- 200 ml gorącej wody,
- 200 g mąki,
- 3 jajka,
- 50 ml oleju,
- sól,
- cukier.
- Składniki na sos:
- 200 ml mleka,
- 40 g masła.
Obłędnie pyszne i delikatne naleśniki. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie zacznij od usmażenia naleśników. Wbij jajka do miski, wsyp cukier i sól. Składniki wymieszaj, a następnie wsyp mąkę, dolej wodę i połącz składniki. Wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno powstać jednolite ciasto naleśnikowe.
- Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe naleśniki gotuj w sosie zrobionym z mleka i masła. Potem wyjmij je na talerz, złóż na 4 części i wszystkie ułóż na patelni. Zalej znów mlekiem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu owoce takie jak truskawki czy borówki. Smacznego!