To pyszne ciasto robi się w kilka minut. Szkoda, że tak wiele gospodyń porzuciło ten łatwy przepis

Są takie przepisy, które jeszcze dwadzieścia lub nawet czterdzieści lat temu uchodziły za kultowe i gościły na stołach na okrągło, a teraz robią je jedynie starsze gospodynie. Tak jest z tym pysznym, dwukolorowym ciastem. Nie pozwólmy, żeby modne wypieki wygryzły to kultowe ciasto. Oto przepis na ciasto zebra - jest gotowe w kilka chwil.

Kto jeszcze pamięta kultowe ciasto zebra, które w latach osiemdziesiątych królowało na stołach podczas każdej uroczystości oraz podczas spotkań przy kawce? Niestety, teraz inne wypieki wypierają zebrę, ale nie możemy pozwolić na to, by pamięć o tym pysznym wypieku przepadła bezpowrotnie. Ciasto zebra jest banalne w wykonaniu, pięknie prezentuje się na paterze i co ważne - smakuje wyśmienicie i długo jest miękkie i wilgotne. Sprawdź najlepszy przepis na ciasto na weekend zupełnie jak za dawnych lat. 

Zobacz wideo Jak zrobić ciasto na kefirze? Najprościej, jak się da!

Ciasto zebra - przepis na łatwe i pyszne ciasto

Składniki:

  • 5 dużych jajek,
  • 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 450,
  • 230 g cukru,
  • 1 szklanka gazowanej wody,
  • 1 szklanka oleju, może być rzepakowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • niepełna łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 3 łyżki ciemnego kakao.

Ciasto zebra - sposób wykonania:

  1. Na samym początku najtrudniejsza rzecz w tym całym przepisie, czyli oddzielenie żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Kiedy otrzymasz już błyszczącą bezę, dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
  2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, wanilię oraz proszek do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką zacznij wlewać olej.
  3. Kiedy składniki się połączą, podziel ciasto na dwie części. Połowę przelej do miski, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do miski z ciastem jasnym dodaj 2-3 łyżki mąki i także wymieszaj.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub natłuść masłem. Następnie wlewaj ciasto" na przemian chochelka ciemnego ciasta i jasnego.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Zebrę piecz przez godzinę lub "do suchego patyczka". Po upieczeniu możesz udekorować cukrem pudrem.

Musisz zrobić to ciasto, jeśli chcesz powrócić do smaków świąt w domu babci i smaków minionych dziesięcioleci. Jak chcesz, zamiast wody gazowanej możesz dodać białąoranżadę - ten dodatek sprawi, że ciasto zebra będzie po prostu bajeczne. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.