Nie wiem, czy istnieją smaczniejsze grzyby niż kurki (no, może jeszcze kanie i gąski) i wydaje mi się, że wiele osób się ze mną zgodzi. Gdy tylko pojawiają się w lasach, potrafimy spędzić długie godziny na wypatrywaniu małych, żółtych kapeluszy. Kurki pojawiają się od czerwca do końca września i zwykle najwięcej można ich zebrać w lasach na Podkarpaciu i na Kaszubach. Niemniej jednak nie ma problemu z dostaniem kurek w marketach i tak będzie chyba najprościej.
Dziś mamy dla was przepis na delikatną, kremową zupę z kurek na rosole, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Nie musisz więc wybierać się na obiad do karczmy lub restauracji, by rozkoszować się wyśmienitym daniem. Zdziwisz się, jak łatwy i szybki jest ten przepis.
Składniki:
Wskazówka: Do zupy kurkowej możesz dodać kilka ziemniaków i kiedy się ugotują, zmiksować zupę na gładki krem. Wówczas będą świetnie smakowały z ziołowymi grzankami, pestkami dyni lub nasionami słonecznika. Sprawdzą się także chipsy np. z batatów albo marchewki. Opcji jest wiele i na pewno znajdziesz najlepszą dla siebie.