Na rosole zrobisz zupę lepszą niż z karczmy w Bieszczadach. Pędź do sklepu lub lasu - sezon właśnie trwa

Jeśli zostało nam trochę rosołu, mamy dwa wyjścia: zjeść go w takiej formie lub przerobić na inną zupę. Rosół jest o tyle wyjątkową potrawą, że może stanowić bazę do wielu innych dań i aż szkoda ograniczać się tylko do pomidorówki lub krupniku. Dziś mamy najlepszy przepis na zupę na rosole, którą kocha absolutnie każdy Polak. Chodzi oczywiście o zupę kurkową. Akurat zaczyna się sezon.

Nie wiem, czy istnieją smaczniejsze grzyby niż kurki (no, może jeszcze kanie i gąski) i wydaje mi się, że wiele osób się ze mną zgodzi. Gdy tylko pojawiają się w lasach, potrafimy spędzić długie godziny na wypatrywaniu małych, żółtych kapeluszy. Kurki pojawiają się od czerwca do końca września i zwykle najwięcej można ich zebrać w lasach na Podkarpaciu i na Kaszubach. Niemniej jednak nie ma problemu z dostaniem kurek w marketach i tak będzie chyba najprościej.

Dziś mamy dla was przepis na delikatną, kremową zupę z kurek na rosole, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Nie musisz więc wybierać się na obiad do karczmy lub restauracji, by rozkoszować się wyśmienitym daniem. Zdziwisz się, jak łatwy i szybki jest ten przepis. 

Zobacz wideo Klasyczny przepis na rosół - zupełnie jak u babci

Zupa kurkowa na rosole - kremowa i esencjonalna

Składniki:

  • ok. 700 g świeżych kurek,
  • 1 większa cebula lub 2 małe (mogą być szalotki), 
  • 2 łyżki masła,
  • ok. 1,5 l rosołu, najlepiej drobiowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 300 g serka topionego śmietankowego,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie szczypta kurkumy,
  • posiekana natka pietruszki,
  • ulubiony makaron.

Zupa kurkowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów. Większe pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj kurki i podsmażaj, aż zbrązowieją.
  3. Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj na niewielkiej moc palnika przez ok. 15 minut. W tym czasie ugotuj ulubiony makaron.
  4. Z garnka odlej kilka chochelek bulionu i zmiksuj w nim serki topione i śmietankę. Dodaj do zupy i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z posiekaną natką i makaronem.

Wskazówka: Do zupy kurkowej możesz dodać kilka ziemniaków i kiedy się ugotują, zmiksować zupę na gładki krem. Wówczas będą świetnie smakowały z ziołowymi grzankami, pestkami dyni lub nasionami słonecznika. Sprawdzą się także chipsy np. z batatów albo marchewki. Opcji jest wiele i na pewno znajdziesz najlepszą dla siebie.

Więcej o: