• Link został skopiowany

Na Dzień Ojca zrobię polędwiczki w sosie grzybowym. Znam trik, żeby były mięciuteńkie

Obiad na Dzień Ojca w moim domu zawsze musi być na bogato. W zeszłym roku zrobiłam tacie golonkę, dwa lata temu przepyszne żeberka. W tym roku postawię na jego ulubione danie, czyli delikatne i soczyste polędwiczki w sosie grzybowym. Znam pewien trik, który nie tylko sprawi, że mięso będzie idealne, lecz także grzyby uwolnią maksimum aromatu. Przyga się biały trunek.
Polędwiczki w sosie
Enshpil /Shutterstock

Polędwiczki wieprzowe to jedno z tych dań, które nam się nigdy nie znudzą. Robimy je na świąteczne obiady, chętnie zamawiamy w restauracjach i są serwowane na co drugim weselu i innych uroczystościach. Przepis na polędwiczki jest naprawdę łatwy i bez względu na to, w jakim sosie chcesz je podać, jedno jest ważne, a dokładniej czas. Nie ma nic gorszego niż wysuszona, przeciągnięta polędwiczka, którą można żuć bez końca. Z tym przepisem ci to nie grozi. Najpierw trzeba polędwiczki obsmażyć krótko na mocnym ogniu, potem dusić z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Taki obiad będzie idealny na Dzień Ojca, albo podczas spotkania, na które zaprosisz wymagającą teściową. 

Zobacz wideo Ten przepis na gulasz z grzybami skradnie Twoje serce

Obiad na Dzień Ojca - polędwiczki w sosie grzybowym

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej,
  • ok. 400-500 g leśnych grzybów,
  • 300 ml bulionu lub rosołu,
  • 1 cebula,
  • mąka pszenna,
  • masło,
  • pół szklanki białego wina,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • śmietana 30 proc.
  • sól, pieprz, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej.

Soczyste polędwiczki w sosie grzybowym - sposób wykonania:

  1. Grzyby leśne dokładnie oczyść, następnie pokrój na kawałki, Jeśli używasz maślaków, pamiętaj, żeby zdjąć z nich skórkę. Polędwicę pokrój na kawałki ok. 2 cm szerokości. Natrzyj solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj głęboką patelnię i porządnie rozgrzej na niej masło. Następnie połóż na niej polędwiczki obtoczone w mące pszennej i na bardzo mocnym ogniu smaż przez ok. 45 sekund z obu stron. Następnie podlej winem, zmniejsz moc palnika i podsmażaj przez 3 minuty.
  3. Podsmażone polędwiczki wyjmij z patelni i dodaj cebulę. Nie przejmuj się, że wino nie zdążyło odparować - to danie będzie potrzebować jeszcze trochę czasu.
  4. Podduszaj cebulę do zeszklenia i dodaj grzyby. Kiedy zmiękną i część płynu odparuje, dodaj liście laurowe, sól, pieprz, gałkę oraz zalej całość bulionem.
  5. Dodaj polędwiczki, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, Pod koniec gotowania zapraw całość śmietaną i zdejmij pokrywkę, by sos się zredukował.

Tuż przed końcem duszenia, do sosu możesz dodać trochę startego parmezanu oraz posiekaną natkę pietruszki. Polędwiczki w sosie grzybowym podawaj, jak lubisz, z ulubionym makaronem, ryżem lub kluskami śląskimi bądź kopytkami. Jeśli jednak nie masz dostępu do leśnych grzybów, możesz użyć pieczarek albo boczniaków.

Więcej o: