Polędwiczki wieprzowe to jedno z tych dań, które nam się nigdy nie znudzą. Robimy je na świąteczne obiady, chętnie zamawiamy w restauracjach i są serwowane na co drugim weselu i innych uroczystościach. Przepis na polędwiczki jest naprawdę łatwy i bez względu na to, w jakim sosie chcesz je podać, jedno jest ważne, a dokładniej czas. Nie ma nic gorszego niż wysuszona, przeciągnięta polędwiczka, którą można żuć bez końca. Z tym przepisem ci to nie grozi. Najpierw trzeba polędwiczki obsmażyć krótko na mocnym ogniu, potem dusić z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Taki obiad będzie idealny na Dzień Ojca, albo podczas spotkania, na które zaprosisz wymagającą teściową.
Zobacz wideo Ten przepis na gulasz z grzybami skradnie Twoje serce
Obiad na Dzień Ojca - polędwiczki w sosie grzybowym
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej,
- ok. 400-500 g leśnych grzybów,
- 300 ml bulionu lub rosołu,
- 1 cebula,
- mąka pszenna,
- masło,
- pół szklanki białego wina,
- 2-3 ząbki czosnku,
- śmietana 30 proc.
- sól, pieprz, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej.
Soczyste polędwiczki w sosie grzybowym - sposób wykonania:
- Grzyby leśne dokładnie oczyść, następnie pokrój na kawałki, Jeśli używasz maślaków, pamiętaj, żeby zdjąć z nich skórkę. Polędwicę pokrój na kawałki ok. 2 cm szerokości. Natrzyj solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj głęboką patelnię i porządnie rozgrzej na niej masło. Następnie połóż na niej polędwiczki obtoczone w mące pszennej i na bardzo mocnym ogniu smaż przez ok. 45 sekund z obu stron. Następnie podlej winem, zmniejsz moc palnika i podsmażaj przez 3 minuty.
- Podsmażone polędwiczki wyjmij z patelni i dodaj cebulę. Nie przejmuj się, że wino nie zdążyło odparować - to danie będzie potrzebować jeszcze trochę czasu.
- Podduszaj cebulę do zeszklenia i dodaj grzyby. Kiedy zmiękną i część płynu odparuje, dodaj liście laurowe, sól, pieprz, gałkę oraz zalej całość bulionem.
- Dodaj polędwiczki, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, Pod koniec gotowania zapraw całość śmietaną i zdejmij pokrywkę, by sos się zredukował.
Tuż przed końcem duszenia, do sosu możesz dodać trochę startego parmezanu oraz posiekaną natkę pietruszki. Polędwiczki w sosie grzybowym podawaj, jak lubisz, z ulubionym makaronem, ryżem lub kluskami śląskimi bądź kopytkami. Jeśli jednak nie masz dostępu do leśnych grzybów, możesz użyć pieczarek albo boczniaków.