Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków wyjdą super. Musisz zrobić jedną rzecz

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków wyjdą po mistrzowsku, ale musisz uważać na ważną rzecz. Umówmy się: wszyscy kochamy placki ziemniaczane i bez względu na to, czy wolimy jeść je z cukrem i śmietaną, czy może gulaszem, jedno jest pewne - muszą być delikatne i chrupiące. Jak osiągnąć plackowy sukces? Z młodych ziemniaków zrobisz naprawdę pyszne placki i zaraz dowiesz się, jak.

Młode ziemniaki świetnie nadają się na placki ziemniaczane, ale trzeba uważać, ponieważ mają niewiele  skrobi. Ważne jest więc, by po starciu dodać do nich trochę mąki ziemniaczanej. Niemniej istotna jest cebulka - jeśli zetrzesz ją tuż przed smażeniem, na plackach utworzy się piękna złota otoczka.

Zobacz wideo Oto najlepszy przepis na placki z cukinii

Placki ziemniaczane. Te z młodych ziemniaków będą pyszne

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków (waga po obraniu),
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz,
  • łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić je w maszynce. Następnie za pomocą gazy porządnie je odciśnij, a wodę zlej do miseczki. Odłóż ją na 10 minut.
  2. Kiedy na dnie miski z odciśniętą wodą osadzi się skrobia, ostrożnie wylej wodę, a skrobię dodaj do ziemniaków. Dodaj także mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, śmietanę (jeśli jej używasz) oraz szczyptę soli i pieprzu.
  3. Cebulę zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Dodaj do ziemniaków i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Powinno być go tyle, żeby idealne pokrywał całą powierzchnię. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i na niewielkim ogniu smaż, aż z obu stron będą złote i chrupiące. Olej powinien być bardzo gorący, natomiast moc palnika umiarkowana - wówczas placki idealnie dojdą w środku i nie spalą się z zewnątrz.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.