Placki bananowe to wymarzone śniadanie lub podwieczorek i nie wiem, czy znajdzie się na świecie chociaż jedna osoba, która za nimi nie przepada. Placki bananowe są banalne w wykonaniu, wystarczy rozgnieść dojrzałe banany na papkę i wymieszać z innymi składnikami. Zamiast mleka, które jest bardzo często używane w przepisach na placki, polecam użyć maślanki - ten smak zawojuje twoimi kubkami smakowymi i sprawi, że na dobre zapomnisz o innych śniadaniach.
Zobacz wideo Przepis na najlepszy obiad na lato - placki z cukinii
Najlepsze śniadanie na wakacje. Przepis na placki bananowe
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- dwa dojrzałe banany,
- 200 ml maślanki,
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- cukier puder do smaku (dwie łyżki powinny być w sam raz),
- 2 jajka,
- tłuszcz do smażenia.
Jak zrobić placki bananowe? Sposób wykonania:
- Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj maślankę i jajka. Wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
- Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
- Kiedy patelnia będzie już gorąca, za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.
Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem. Placki bananowe świetnie smakują także na zimno, idealnie więc sprawdzą się na piknik albo do lunchboxa.