Na dobre porzuciłam kanapki i owsiankę. Na śniadanie jem tylko te puszyste placki - robię je w 8 minut

Jeśli tak jak mi znudziły ci się kanapki i owsianki na śniadanie, musisz poznać ten przepis na placki. Są delikatne, puszyste i słodziutkie, a główny składnik to lubiany owoc. Jeśli chcesz zrobić najlepsze śniadanie na wakacje, najlepiej już nagrzewaj patelnię - te placuszki zrobisz błyskawicznie.

Placki bananowe to wymarzone śniadanie lub podwieczorek i nie wiem, czy znajdzie się na świecie chociaż jedna osoba, która za nimi nie przepada. Placki bananowe są banalne w wykonaniu, wystarczy rozgnieść dojrzałe banany na papkę i wymieszać z innymi składnikami. Zamiast mleka, które jest bardzo często używane w przepisach na placki, polecam użyć maślanki - ten smak zawojuje twoimi kubkami smakowymi i sprawi, że na dobre zapomnisz o innych śniadaniach. 

Zobacz wideo Przepis na najlepszy obiad na lato - placki z cukinii

Najlepsze śniadanie na wakacje. Przepis na placki bananowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • dwa dojrzałe banany,
  • 200 ml maślanki,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder do smaku (dwie łyżki powinny być w sam raz),
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia.

Jak zrobić placki bananowe? Sposób wykonania:

  1. Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj maślankę i jajka. Wymieszaj.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  4. Kiedy patelnia będzie już gorąca, za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.

Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem. Placki bananowe świetnie smakują także na zimno, idealnie więc sprawdzą się na piknik albo do lunchboxa.

Więcej o: