Na dobre porzuciłam kanapki i owsiankę. Na śniadanie jem tylko te puszyste placki - robię je w 8 minut

Jeśli tak jak mi znudziły ci się kanapki i owsianki na śniadanie, musisz poznać ten przepis na placki. Są delikatne, puszyste i słodziutkie, a główny składnik to lubiany owoc. Jeśli chcesz zrobić najlepsze śniadanie na wakacje, najlepiej już nagrzewaj patelnię - te placuszki zrobisz błyskawicznie.

Placki bananowe to wymarzone śniadanie lub podwieczorek i nie wiem, czy znajdzie się na świecie chociaż jedna osoba, która za nimi nie przepada. Placki bananowe są banalne w wykonaniu, wystarczy rozgnieść dojrzałe banany na papkę i wymieszać z innymi składnikami. Zamiast mleka, które jest bardzo często używane w przepisach na placki, polecam użyć maślanki - ten smak zawojuje twoimi kubkami smakowymi i sprawi, że na dobre zapomnisz o innych śniadaniach. 

Zobacz wideo Przepis na najlepszy obiad na lato - placki z cukinii

Najlepsze śniadanie na wakacje. Przepis na placki bananowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • dwa dojrzałe banany,
  • 200 ml maślanki,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder do smaku (dwie łyżki powinny być w sam raz),
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia.

Jak zrobić placki bananowe? Sposób wykonania:

  1. Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj maślankę i jajka. Wymieszaj.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  4. Kiedy patelnia będzie już gorąca, za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.

Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem. Placki bananowe świetnie smakują także na zimno, idealnie więc sprawdzą się na piknik albo do lunchboxa.

Lubisz śniadania na słodko?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.