Już nie jajecznica i nudne omlety. Robię na śniadanie jajka a la chmurki - są najlepsze na świecie

Dla wielu z nas jajka są podstawą śniadań, ale ile można jeść jajecznicę lub omlety? Ostatnio natknęłam się na przepis na jajka a la chmurka i od razu się za nie zabrałam. Patelnia jest zbędna - przyda się piekarnik i trzy dodatki. Są tak pyszne, że moja rodzina chce jeść tylko to na śniadanie.

Jajka a la chmurki wyglądają jak żywcem wyjęte z kreskówki, a smakują jak z bajki. Przepis jest banalny i każdy sobie z nim poradzi. To świetny pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami - świeżymy warzywami lub kiełbaskami i o głodzie możemy zapomnieć na wiele godzin. Jak je zrobić? Białka ubijamy na sztywno i przekładamy na blaszkę. Resztę zrobi za ciebie piekarnik. 

Zobacz wideo Sprawdź, co zrobić, żeby jajka się dobrze obierały

Najlepsze śniadanie z jajkami. Wyglądają jak małe obłoczki

Składniki:

  • 4 średnie jajka, 
  • 2 łyżki startego parmezanu, 
  • szczypta soli, 
  • łyżka soku z cytryny

Jajka a la chmurki - sposób wykonania:

  1. Rozdziel białka od żółtek. Każde żółtko odłóż oddzielnie na talerzyk, uważając przy tym, żeby się nie rozlały (czasami nie mamy na to wplywu - trudno). 
  2. Białka wlej do miski i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Kiedy piana będzie już naprawdę zwarta, dodaj starty ser i delikatnie wymieszaj. 
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem i delikatnie natłuść pędzelkiem zamoczonym w oliwie albo oleju. Następnie połóż pianę w czterech podobnych porcjach, a w środku każdej porcji piany zrób wgłębienie. 
  4. Do wgłębień w pianie włóż po żółtku i schowaj do [piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 5 minut. 

Takie jajka są pyszne i wystarczy im jedynie odrobina soli i pieprzu i można śmiało zajadać. Jeśli chcesz zaskoczyć siebie i bliskich czymś naprawdę wyjątkowym i niespotykanym, jajka a la chmurki będą najlepszym pomysłem. Porzuć nudne i oklepane śniadania - to nie muszą być w kółko takie same potrawy. 

Więcej o: