-
Haps
-
Jak przygotować
- Większości kojarzy się z paciajką dla dzieci, ale nie z tym przepisem. Zupę marchewkową zrób jak szef kuchni
Większości kojarzy się z paciajką dla dzieci, ten przepis to zmieni. Zupę marchewkową zrób jak szef kuchni
Są takie potrawy, które ściśle kojarzą się nam z określonymi sytuacjami lub grupą osób, które najczęściej się nimi raczą. Kot;et schabowy kojarzy się z niedzielnym obiadem, kotlet devolay z weselami, a zupa marchewkowa z jedzeniem dla niemowląt. Dziś jednak odczarujemy przepis na zupę marchewkową i podpowiemy ci, jak sprawić, żeby smakowała jak z restauracji. Przydadzą się dwa dodatki.
Kiedy słyszymy "zupa marchewkowa" myślimy o mdłej, gęstej, przetartej zupie o słodkawym zapachu, która raczej nie zachęca do jedzenia. Takie wspomnienia mamy z dzieciństwa, kiedy to rodzice wmuszali w nas pomarańczową papkę lub panie w przedszkolu nie pozwoliły odejść od stolika, dopóki nie zjadło się całej porcji. Jednak zupa marchewkowa może być naprawdę pyszna, a ten przepis jest tego dowodem. Do zupy dodaj odrobinę chili i trzy plasterki imbiru. Nie przejdziesz obojętnie.
Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Oto nasz patenty
Zupa marchewkowa wcale nie dla niemowląt. Dodaj dwa ostre składniki
Składniki:
- ok. 0,5 kg marchewki,
- 2 średnie cebule szalotki,
- 1 czubata łyżka masła,
- ok. 1 litr bulionu warzywnego,
- 3-4 plastry świeżego imbiru,
- 1/3 szklanki świeżego soku ze zwykłej lub czerwonej pomarańczy,
- 1/3 szklanki mleka kokosowego,
- sól, pieprz, szczypta chili, płaska łyżeczka curry,
- do podania: grzanki, prażone pestki.
Zupa marchewkowa z chili i imbirem - sposób wykonania:
- Cebulę, imbir i marchewkę posiekaj w drobną kostkę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż imbir. Następnie dodaj marchewkę i całość podsmażaj, aż marchewka się zarumieni.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż marchewka będzie całkiem miękka.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj mleczko kokosowe, sok z pomarańczy oraz dopraw do smaku przyprawami.
- Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z grzankami lub uprażonymi pestkami dyni albo słonecznika.
Wskazówka: Zamiast ostrej papryczki w proszku możesz użyć świeżej chili. Posiekaj ją i usuń pestki, następnie podsmaż razem z cebulą i marchewką. Wówczas smak zupy będzie głębszy. Kawałki ostrej papryczki możesz wykorzystać także do dekoracji.