Większości kojarzy się z paciajką dla dzieci, ten przepis to zmieni. Zupę marchewkową zrób jak szef kuchni

Są takie potrawy, które ściśle kojarzą się nam z określonymi sytuacjami lub grupą osób, które najczęściej się nimi raczą. Kot;et schabowy kojarzy się z niedzielnym obiadem, kotlet devolay z weselami, a zupa marchewkowa z jedzeniem dla niemowląt. Dziś jednak odczarujemy przepis na zupę marchewkową i podpowiemy ci, jak sprawić, żeby smakowała jak z restauracji. Przydadzą się dwa dodatki.

Kiedy słyszymy "zupa marchewkowa" myślimy o mdłej, gęstej, przetartej zupie o słodkawym zapachu, która raczej nie zachęca do jedzenia. Takie wspomnienia mamy z dzieciństwa, kiedy to rodzice wmuszali w nas pomarańczową papkę lub panie w przedszkolu nie pozwoliły odejść od stolika, dopóki nie zjadło się całej porcji. Jednak zupa marchewkowa może być naprawdę pyszna, a ten przepis jest tego dowodem. Do zupy dodaj odrobinę chili i trzy plasterki imbiru. Nie przejdziesz obojętnie. 

Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Oto nasz patenty

Zupa marchewkowa wcale nie dla niemowląt. Dodaj dwa ostre składniki

Składniki:

  • ok. 0,5 kg marchewki,
  • 2 średnie cebule szalotki,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego,
  • 3-4 plastry świeżego imbiru,
  • 1/3 szklanki świeżego soku ze zwykłej lub czerwonej pomarańczy,
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego,
  • sól, pieprz, szczypta chili, płaska łyżeczka curry,
  • do podania: grzanki, prażone pestki.

Zupa marchewkowa z chili i imbirem - sposób wykonania:

  1. Cebulę, imbir i marchewkę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż imbir. Następnie dodaj marchewkę i całość podsmażaj, aż marchewka się zarumieni.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż marchewka będzie całkiem miękka.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj mleczko kokosowe, sok z pomarańczy oraz dopraw do smaku przyprawami.
  5. Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z grzankami lub uprażonymi pestkami dyni albo słonecznika.

Wskazówka: Zamiast ostrej papryczki w proszku możesz użyć świeżej chili. Posiekaj ją i usuń pestki, następnie podsmaż razem z cebulą i marchewką. Wówczas smak zupy będzie głębszy. Kawałki ostrej papryczki możesz wykorzystać także do dekoracji.

Więcej o: