Co zrobić z cukinii? Nie placki i nie zupę. Ten przepis jest lepszy niż ogórki

Cukinia to jedno z naszych ulubionych letnich warzyw. Jak tylko zaczyna się sezon, to na potęgę robimy placki z cukinii, pyszne zupy i leczo. A czy ktoś spróbował zrobić kiszoną cukinię? Jeśli nie, to czas najwyższy nadrobić tę stratę.

Co zrobić z cukinii? Całe mnóstwo pysznych pomysłów czeka na nas na każdym kroku, ale założę się, że przepisu na kiszoną cukinię jeszcze nie mieliście okazji wypróbować. Kiszona cukinia jest naprawdę pyszna, idealna do sałatek, kanapek i jako przekąska, a zrobisz ją bardzo łatwo. Co jest ważne? Oczywiście solanka. Ten przepis na pewno znasz doskonale - na jeden litr wody trzeba dodać jedną łyżkę soli.

Zobacz wideo Poznaj przepis na pyszne placki z cukinii

Kiszona cukinia. Jak ją zrobić?

Składniki:

  • 2 większe cukinie,
  • ok. 10 ząbków czosnku,
  • solanka: na jeden litr wody jedna pełna łyżka soli,
  • ok. 100 g koperku, razem z baldachami.

Kiszona cukinia: zrób ją tak, a będzie najpyszniejsza

  1. Na samym początku pracy dokładnie umyj i wyparz słoiki. Pozostaw, by wyschły.
  2. Cukinię umyj i pokrój w plastry lub ćwiartki. Kawałki warzywa ułóż dość ciasno w słoikach.
  3. Do słoików dodaj czosnek (po dwa ząbki na słoik), oraz gałązkę kopru.
  4. Przygotuj zalewę. W trzech litrach wody rozpuść sól i zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia. Ostudzoną zalewą zalej cukinię w słoikach i szczelnie je zakręć.

Tak przygotowane słoiki z cukinią pozostaw na blacie na około trzy dni. Po tym czasie powinien już zacz ac się proces fermentacji. Kiedy zobaczysz, że na wierzchu zaczęła zbierać się piana, to znak, że wszystko jest w porządku. Po tym czasie możesz przenieść słoiki do piwnicy lub do spiżarni. 

Lubisz cukinię?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.