Zrazy na szybko. Są smaczniejsze i bardziej soczyste dzięki mięsu
Jak zrobić zrazy? Można zrobić je bardzo szybko i przy okazji sprawić, że będą dużo bardziej soczyste. Można nazwać je oszukanymi zrazami, jednak ja uważam, że w niczym nie ustępują tym bitym tłuczkiem. Mniej roboty, a smaku dużo więcej.
Oszukane zrazy to pyszny przepis na obiad, kiedy mamy ochotę na coś pysznego, a jednocześnie nie chcemy wydawać dużej kwoty na posiłek. Zrazy z mięsa mielonego są pyszne, soczyste i na pewno zasmakują każdemu. Co jest ważne? Pokaż kotku, co masz w środku. Środek rzuci cię na kolana, a bliscy będą bić się o dokładki.
Zobacz wideo Znasz kotlety z kaszanki? Są lepsze niż mielone
Oszukane zrazy. Nie tradycyjne, a dużo smaczniejsze
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa, możesz użyć wołowego, ale także wołowo-wieprzowego,
- 2 jajka,
- 2 większe cebule,
- kilka ogórków kiszonych,
- musztarda,
- 200 g boczku wędzonego,
- sól, pieprz,
- namoczona kajzerka,
- sok z ogórków kiszonych.
Oszukane zrazy z mięsa mielonego - sposób wykonania:
- Ogórki pokrój w średnią kostkę, cebulę także. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj odciśniętą kajzerkę i wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj 2-3 łyżki soku z ogórków i łyżkę musztardy. Dokładnie wyrób masę mięsną. Powinna być zwarta i lekko lepiąca.
- Z masy mięsnej odrywaj kawałki, spłaszczaj je w dłoniach i na środku każdego z nich rozsmaruj odrobinę musztardy. Następnie dodaj trochę ogórków, cebulę boczek wytopiony na suchej patelni.
- Zawinięte zraziki obtocz w mące i połóż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obsmaż z każdej strony na mocnym ogniu, następnie zalej je bulionem lub rosołem, dopraw ulubionymi przyprawami, zmniejsz moc palnika i duś na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
- Powstały sos możesz zaciągnąć mąką lub zabielić śmietaną. Gdy to zrobisz, duś całość jeszcze kilka minuty i podawaj. Idealnym dodatkiem będą zasmażane buraczki i ziemniaczane puree.