Polacy kochają kiszonki, czego nie mogą pojąć osoby z innych krajów, ale można stwierdzić jedno: nie wiedzą, co tracą. Wśród kiszonek ulubionych przez Polaków nie może zabraknąć ogórków kiszonych i to właśnie je robimy najczęściej latem, by cały rok móc się cieszyć ich smakiem w zupie, sałatkach i podczas większych imprez rodzinnych. Jak zrobić ogórki kiszone? Przepis jest banalny i nie ma potrzeby go udziwniać. Nasze babcie i dziadkowie jednak wiedzieli doskonale, co dodać do ogórków kiszonych, żeby były smaczniejsze. Chodzi o liście dębu, wiśni lub porzeczki. To dodaje niesamowitego aromatu i sprawia, że ogórki są perfekcyjne.
Nie podam tutaj określonych proporcji dotyczących ilości ogórków, skupimy się jednak na zawartości słoików - ile czego należy dodać do jednego słoika z ogórkami.
Takie ogórki smakują wyśmienicie i możesz mieć pewność, że zawsze będą chrupiące i idealne do zupy, sałatek i jako przekąska. Pamiętaj także, żeby nie wylewać wody z kiszonych ogórków - wykorzystasz ją do zup lub wypijesz, kiedy chcesz delikatnie obniżyć poziom cukru we krwi, kiedy zdarzyło wam się zjeść o jeden kawałek ciasta za dużo.