Klasyczny przepis na ogórki kiszone. Będą lepsze niż babcine dzięki nietypowemu dodatkowi

Jak zrobić ogórki kiszone, żeby smakowały jak u babci, były chrupiące, jędrne i pełne smaku? Ogórki i solanka to nie wszystko. Oczywiście ważne są takie dodatki jak chrzan, koper, czosnek, ale liczy się coś jeszcze. Niewiele osób pamięta o tym dodatku, a na pewno masz go pod nosem.

Polacy kochają kiszonki, czego nie mogą pojąć osoby z innych krajów, ale można stwierdzić jedno: nie wiedzą, co tracą. Wśród kiszonek ulubionych przez Polaków nie może zabraknąć ogórków kiszonych i to właśnie je robimy najczęściej latem, by cały rok móc się cieszyć ich smakiem w zupie, sałatkach i podczas większych imprez rodzinnych. Jak zrobić ogórki kiszone? Przepis jest banalny i nie ma potrzeby go udziwniać. Nasze babcie i dziadkowie jednak wiedzieli doskonale, co dodać do ogórków kiszonych, żeby były smaczniejsze. Chodzi o liście dębu, wiśni lub porzeczki. To dodaje niesamowitego aromatu i sprawia, że ogórki są perfekcyjne. 

Zobacz wideo Ta tortilla wymiata. Zwykłe burgery nie mają szans

Ogórki kiszone - przepis jak od babci:

Nie podam tutaj określonych proporcji dotyczących ilości ogórków, skupimy się jednak na zawartości słoików - ile czego należy dodać do jednego słoika z ogórkami.

  • ogórki gruntowe, najlepiej średnie i podłużne,
  • czosnek (po 3 ząbki do każdego słoika),
  • korzeń chrzanu (po 2-3 niewielkie kawałki do każdego słoika),
  • gałązka kopru z baldachem (po jednej do słoika),
  • liście dębu, wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie po 2-3 do słoika),
  • liść laurowy (opcjonalnie po jednym do słoika),
  • solanka: na jeden litr wody przypada jedna czubata łyżka soli kamiennej.

Ogórki kiszone - sposób wykonania:

  1. Ogórki oczyść i namocz w zimnej wodzie. Kiedy się moczą, przygotuj słoiki. Najlepiej, gdyby były wyparzone, zakrętki także. W tym czasie przygotuj też resztę składników.
  2. Na dno każdego słoika połóż odpowiednią ilość chrzanu, czosnku, dodaj listek laurowy oraz liście dębu lub porzeczki, jeśli ich używasz.
  3. Następnie włóż ogórki do słoików. Pamiętaj, żeby układać je pionowo i najlepiej dość ciasno. Na wierzchu połóż zgiętą gałązkę kopru.
  4. Słoiki zalej ciepłą solanką i szczelnie zakręć słoiki. Pozostaw je na kilka dni temperaturze pokojowej, a kiedy zmienią kolor, możesz przenieść je do piwnicy.

Takie ogórki smakują wyśmienicie i możesz mieć pewność, że zawsze będą chrupiące i idealne do zupy, sałatek i jako przekąska. Pamiętaj także, żeby nie wylewać wody z kiszonych ogórków - wykorzystasz ją do zup lub wypijesz, kiedy chcesz delikatnie obniżyć poziom cukru we krwi, kiedy zdarzyło wam się zjeść o jeden kawałek ciasta za dużo.

Więcej o: