Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków to wymarzony obiad i możesz je podać na wiele różnych sposobów. Możesz usmażyć je na patelni, upiec na chrupiąco w piekarniku lub opanierować i wrzucić na głęboki tłuszcz. Przepisów na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków jest naprawdę cała masa, ale dziś pokażemy wam naszym zdaniem najlepszy. Wystarczy, że dodasz trochę twardego, startego sera i czosnek. Palce lizać to mało powiedziane.
Zobacz wideo Jak zrobić placki z cukinii? Zobacz nasze wideo
Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków
Składniki:
- ugotowane ziemniaki (mogę być wczorajsze) ok. 0,5 kg,
- garść sera startego na tarce, polecam Grana Padano,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 średnie jajko,
- bułka tarta,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
- olej do smażenia.
Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków - sposób wykonania:
- Ziemniaki przełóż do miski. Następnie utłucz je tłuczkiem na gładkie purée. Możesz także zmielić je w maszynce, ważne, by nie miały żadnych grudek.
- Do ziemniaków dodaj ser, wbij jajko, dołóż pietruszkę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy i mąkę ziemniaczaną, jeśli używasz ziemniaków z małą zawartością skrobi. Całość, dokładnie wyrób.
- Z masy ziemniaczanek formuj kulki dowolnej wielkości. Następnie spłaszcz je lekko w dłoniach i obtocz w bułce tartej. Smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu, aż z obu stron będą złote i chrupiące.
Do takich placków ziemniaczanych możesz dodać także starte i podsmażone pieczarki, podduszone kurki lub inne grzyby. Sprawdzi się także odrobina ostrej papryczki. Jeśli więc zdarzyło ci się ugotować za dużo ziemniaków do obiadu, a nie chcesz ich wyrzucać, koniecznie zrób te placuszki - smakują idealnie solo, lecz możesz podawać je z różnymi sosami, także tymi na ciepło.