• Link został skopiowany

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Te placki zrobisz bez ścierania, ale nie zapomnij o dwóch dodatkach

Placki ziemniaczane to jeden z najlepszych comfort foodów świata. Nie musisz jednak mozolnie ich ścierać na tarce - wystarczy, że zostało ci ich trochę z obiadu. Dodaj do nich kilka dodatków, a będą przeboskie.
Placki ziemniaczane
fot.istock/Andrei Lavrinov

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków to wymarzony obiad i możesz je podać na wiele różnych sposobów. Możesz usmażyć je na patelni, upiec na chrupiąco w piekarniku lub opanierować i wrzucić na głęboki tłuszcz. Przepisów na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków jest naprawdę cała masa, ale dziś pokażemy wam naszym zdaniem najlepszy. Wystarczy, że dodasz trochę twardego, startego sera i czosnek. Palce lizać to mało powiedziane. 

Zobacz wideo Jak zrobić placki z cukinii? Zobacz nasze wideo

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki (mogę być wczorajsze) ok. 0,5 kg,
  • garść sera startego na tarce, polecam Grana Padano,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 średnie jajko,
  • bułka tarta,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej do smażenia.

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki przełóż do miski. Następnie utłucz je tłuczkiem na gładkie purée. Możesz także zmielić je w maszynce, ważne, by nie miały żadnych grudek.
  2. Do ziemniaków dodaj ser, wbij jajko, dołóż pietruszkę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy i mąkę ziemniaczaną, jeśli używasz ziemniaków z małą zawartością skrobi. Całość, dokładnie wyrób.
  3. Z masy ziemniaczanek formuj kulki dowolnej wielkości. Następnie spłaszcz je lekko w dłoniach i obtocz w bułce tartej. Smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu, aż z obu stron będą złote i chrupiące.

Do takich placków ziemniaczanych możesz dodać także starte i podsmażone pieczarki, podduszone kurki lub inne grzyby. Sprawdzi się także odrobina ostrej papryczki. Jeśli więc zdarzyło ci się ugotować za dużo ziemniaków do obiadu, a nie chcesz ich wyrzucać, koniecznie zrób te placuszki - smakują idealnie solo, lecz możesz podawać je z różnymi sosami, także tymi na ciepło. 

Więcej o: