To ciasto doskonałe. Zawstydzi inne, a ty będziesz robić je co tydzień

Ciasta z owocami mogłyby spokojnie rywalizować z ciastami czekoladowymi o najwyższe laury. Wśród nich jednym z najwybitniejszych jest ciasto z czereśniami. Aż żal go nie zrobić, gdy owoce są słodkie, świeże i soczyste. Wtedy oczywiście wychodzi najlepsze.

Ciasto z czereśniami, które chcemy wam zaproponować, to czereśniowy cobbler. Cobbler jest amerykańską odpowiedzią na owoce pod kruszonką. Można robić go z różnymi owocami i czereśnie sprawdzają się tu idealnie. Cobbler został wymyślony w XIX wieku. Ciasto robi się z mąki, proszku do pieczenia, cukru oraz masła. Z owocami można postąpić dwojako: albo ułożyć je na spodzie formy i zakryć ciastem, albo położyć je na wierzchu. 

Zobacz wideo Lubisz letnie desery? Zobacz, jak zrobić ciasto z rabarbarem

Cobbler jest tak popularny w Stanach Zjednoczonych, że nawet ma swoje święto. 13 kwietnia obchodzi się bowiem Narodowy Dzień Cobblera Brzoskwiniowego. Organizowane są też festiwale poświęcone temu wypiekowi, np. w Luizjanie. Jak zrobić to ciasto z czereśniami we własnym domu? Zdziwisz się, jakie to proste.

Przepis na ciasto z czereśniami - owocowy cobbler

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 500 g czereśni,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • laska wanilii,
  • szczypta soli.
Ciasto z czereśniami
Ciasto z czereśniami Charles Brutlag / Shutterstock

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy masło, 100 g cukru, ziarenka z laski wanilii i szybko zagniatamy ciasto. Trzeba zrobić to sprawnie, by masło za mocno się nie rozgrzało pod wpływem ciepła rąk. Chowamy do lodówki na pół godziny.

W tym czasie urywamy ogonki z czereśni i drylujemy owoce. Wymieszaj je z resztą cukru i skrobią ziemniaczaną. Przesyp czereśnie do foremki i na wierzch wysyp kawałki czekolady. 

Rozwałkuj ciasto (będzie dość sypkie, ale to nic, możesz co jakiś czas zbierać je i zlepiać rękami, by wygodniej się wałkowało), a następnie potnij je na kilkanaście prostokątnych kawałków. Poukładaj je na owocach z czekoladą, które czekają w formie. Piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto z czereśniami podawaj z kulką lodów lub z domowej roboty bitą śmietaną.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.