Ciasto z czereśniami, które chcemy wam zaproponować, to czereśniowy cobbler. Cobbler jest amerykańską odpowiedzią na owoce pod kruszonką. Można robić go z różnymi owocami i czereśnie sprawdzają się tu idealnie. Cobbler został wymyślony w XIX wieku. Ciasto robi się z mąki, proszku do pieczenia, cukru oraz masła. Z owocami można postąpić dwojako: albo ułożyć je na spodzie formy i zakryć ciastem, albo położyć je na wierzchu.
Cobbler jest tak popularny w Stanach Zjednoczonych, że nawet ma swoje święto. 13 kwietnia obchodzi się bowiem Narodowy Dzień Cobblera Brzoskwiniowego. Organizowane są też festiwale poświęcone temu wypiekowi, np. w Luizjanie. Jak zrobić to ciasto z czereśniami we własnym domu? Zdziwisz się, jakie to proste.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy masło, 100 g cukru, ziarenka z laski wanilii i szybko zagniatamy ciasto. Trzeba zrobić to sprawnie, by masło za mocno się nie rozgrzało pod wpływem ciepła rąk. Chowamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie urywamy ogonki z czereśni i drylujemy owoce. Wymieszaj je z resztą cukru i skrobią ziemniaczaną. Przesyp czereśnie do foremki i na wierzch wysyp kawałki czekolady.
Rozwałkuj ciasto (będzie dość sypkie, ale to nic, możesz co jakiś czas zbierać je i zlepiać rękami, by wygodniej się wałkowało), a następnie potnij je na kilkanaście prostokątnych kawałków. Poukładaj je na owocach z czekoladą, które czekają w formie. Piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto z czereśniami podawaj z kulką lodów lub z domowej roboty bitą śmietaną.