Zupa porowa z pieczarkami skradła moje serce do cna. Uwielbiam jej delikatny, kremowy smak z nutką sera i kiedy podali ją na przyjęciu weselnym, od razu wiedziałam, że muszę poznać przepis. Okazało się, że jest tak samo pyszna, co łatwa i szybka, a więc bardzo. Od tamtego czasu robię ją bardzo często, a moi bliscy już nie proszą ani o rosół, ani o pomidorową.
Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Obejrzyj nasze wideo
Zupa porowa. Ten smak może zwrócić w głowie
Składniki:
- 2 średnie pory,
- 1,5 litra bulionu lub lekkiego rosołu,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- ok. 50 g sera feta,
- sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa,
- masło do smażenia.
Zupa porowa - sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Z porów odetnij twarde, zielone liście, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W dużym garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż posiekanego pora. Podsmażaj przez 5 minut, następnie dodaj pieczarki starte na tarce i resztę warzyw. Podsmażaj, aż się zrumienią, a pod koniec smażenia dołóż czosnek. W razie potrzeby dodaj odrobinę masła.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj pokruszony ser. Kiedy się rozpuści, dopraw do smaku przyprawami. Uważaj jednak na sól, ser feta sam w sobie jest dość słony.
- Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z grzankami lub ulubionym makaronem. Możesz dodać także pulpeciki. Mięso mielone wyrób jak na kotlety, tylko bez bułki i wkładaj do gotującej się zupy.
Widzisz, jakie to proste, łatwe i przyjemne? Taka zupa to naprawdę wymarzony obiad, gdy przejadły ci się już inne, znane zupy. Jeśli szykuje ci się rodzinna impreza lub masz ochotę na chwilę zamienić swoją kuchnię w restaurację, nie czekaj, tylko pędź do sklepu po potrzebne składniki.