Marynowane ogórki w słonym sosie. Choć twierdzą, że "najlepszy polski kiszony ogór", to mi smakuje

Lubię eksperymentować w kuchni, więc często wypróbowuję przepisy, na które trafiam w mediach społecznościowych. Skuszona tym, że ich przygotowanie "jest mega szybkie i proste", zabrałam się jak najszybciej do pracy. Okazało się, że ogórki marynowane w sosie sojowym to coś, czym chętnie zajada się moja rodzina.

Moim zdaniem nawet najwięksi przeciwnicy nowości w kuchni powinni spróbować tych ogórków. Są w obłędnym sosie sojowym i robi się je po prostu błyskawicznie. Świetnie komponują się z kanapkami czy pieczonym bądź smażonym mięsem jako surówka do obiadu. 

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Marynowane ogórki w sosie sojowym - przepis.  Orientalny dodatek w polskiej kuchni 

Marynowane ogórki w sosie sojowym na pewno przypadną do gustu osobom, które kochają orientalne smaki. Z tym dodatkiem polski obiad nie tylko nabierze charakteru, lecz także zmieni się w danie jak z chińskiej restauracji. Na ten przepis natrafiłam na tiktokowym profilu Dawida Jedynaka znanego w mediach społecznościowych pod nazwą "Jedynak Gotuje" i od razu przepadłam. Oto lista potrzebnych składników. 

Składniki: 

  • 2 ogórki,
  • mała marchewka, 
  • 2 plastry imbiru, 
  • łyżka wędzonej papryki, np. gochugaru, 
  • chilli lub sriracha. 

Składniki na zalewę: 

  • 150 ml wody, 
  • 200 ml octu
  • 250 ml sosu sojowego (50/50), 
  • 180 g cukru. 

Orientalne ogórki w zalewie. Sposób przygotowania krok po kroku 

Te ogórki przygotowuje się w banalny sposób. Nie potrzebujemy żadnych specjalistycznych sprzętów ani wyjątkowych składników. W jeden dzień możemy zyskać wyjątkową przekąskę, choć zdaniem niektórych, jak możemy przeczytać pod tiktokiem, i tak... "najlepszy jest polski kiszony ogór".  

Sposób przygotowania: 

  1. W garnku mieszamy sos sojowy, cukier, ocet i wodę. Gotujemy i doprowadzamy do wrzenia.  
  2. Zielonego ogórka trzemy lub szatkujemy na mandolinie. Możemy też pokroić w cienkie plastry.
  3. W słoiku umieszczamy potartą marchewkę, wędzoną paprykę i chilli lub sos sriracha. Wkładamy też ogórki i zalewamy zalewą. Zakręcamy słoik i zostawiamy na jeden dzień w temperaturze pokojowej, by smaki się przegryzły. Później przechowujemy wyłącznie w lodówce. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.