Kiedyś dostałam od znajomej przepis na sałatkę z ryżem, szynką, jajkiem i korniszonami. Był także ketchup i oczywiście majonez. Ta sałatka byłą hitem każdych świąt, sprawdzała się na grilla i na kolację i nigdy nie miałam jej dość. Niestety, zdrowie ważniejsze i z tego powodu musiałam mocno ograniczyć w swojej diecie węglowodany. Na szczęście udało mi się przekonać, jak łatwo zastąpić ryż nie tylko w sałatkach, lecz także w gołąbkach i innych potrawach. Kalafior mnie uratował z wizji wiecznej tęsknoty za ryżem.
Zobacz wideo Bakłażan w tym wydaniu to arcydzieło
Nie każdy wie, że kalafiora można jeść na surowo. Nie dość, że smakuje naprawdę dobrze, to jeszcze ma niski indeks glikemiczny i co ważne - nie musimy wietrzyć kuchni po gotowaniu tego warzywa. Surowy kalafior więc będzie świetnym dodatkiem do najróżniejszych smakołyków, a kiedy połączysz go z octem ryżowym i odrobiną serka śmietankowego, możesz robić nawet domowe sushi. Jednak wróćmy do mojej ulubionej sałatki - robi się ją tyle, ile gotują się jajka.
Sałatka z kalafiorem. Idealna na każdą okazję
Składniki:
- 1 niewielka główka kalafiora,
- 400 g szynki w kawałku,
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo,
- 10 średnich ogórków konserwowych.
- 2 ząbki czosnku,
- posiekany koperek,
- sól i pieprz do smaku,
- majonez i ketchup (najlepiej o niskiej zawartości cukru).
Sałatka z surowym kalafiorem - sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo i ostudź. W tym czasie przygotuj resztę składników. Najpierw zajmij si e kalafiorem. Oderwij wierzchnie liście i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń możliwe zanieczyszczenia i opłucz warzywo.
- Przygotuj miskę i zacznij do niej ścierać kalafior na tarce o grubych oczkach. Możesz także drobno posiekać warzywo za pomocą ostrego noża.
- Szynkę i korniszony pokrój w niewielką, w miarę równą kostkę i dodaj do miski z kalafiorem. Dodaj także posiekany koperek oraz ostudzone, obrane i pokrojone jajka. Dodaj 2 łyżki majonezu i łyżkę ketchupu.
- Do sałatki dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki, by smaki zdążyły się przegryźć.