W przepisie był ryż, ja dałam co innego. Zrobiłam najlepszą sałatkę życia

Kiedyś uwielbiałam jedną sałatkę z ryżem. Jednak niestety - zaczął mi szkodzić i musiałam obciąć w swojej diecie węglowodany. Tęskniłam z tą sałatką, a wiedziałam, że bez ryżu nie będzie tak smaczna. Postanowiłam jednak zaryzykować. Wzięłam więc główkę kalafiora i to był strzał w dziesiątkę. Ryż już może dla mnie nie istnieć w żadnej potrawie.

Kiedyś dostałam od znajomej przepis na sałatkę z ryżem, szynką, jajkiem i korniszonami. Był także ketchup i oczywiście majonez. Ta sałatka byłą hitem każdych świąt, sprawdzała się na grilla i na kolację i nigdy nie miałam jej dość. Niestety, zdrowie ważniejsze i z tego powodu musiałam mocno ograniczyć w swojej diecie węglowodany. Na szczęście udało mi się przekonać, jak łatwo zastąpić ryż nie tylko w sałatkach, lecz także w gołąbkach i innych potrawach. Kalafior mnie uratował z wizji wiecznej tęsknoty za ryżem. 

Zobacz wideo Bakłażan w tym wydaniu to arcydzieło

Nie każdy wie, że kalafiora można jeść na surowo. Nie dość, że smakuje naprawdę dobrze, to jeszcze ma niski indeks glikemiczny i co ważne - nie musimy wietrzyć kuchni po gotowaniu tego warzywa. Surowy kalafior więc będzie świetnym dodatkiem do najróżniejszych smakołyków, a kiedy połączysz go z octem ryżowym i odrobiną serka śmietankowego, możesz robić nawet domowe sushi. Jednak wróćmy do mojej ulubionej sałatki - robi się ją tyle, ile gotują się jajka. 

Sałatka z kalafiorem. Idealna na każdą okazję

Składniki:

  • 1 niewielka główka kalafiora, 
  • 400 g szynki w kawałku, 
  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo, 
  • 10 średnich ogórków konserwowych. 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • posiekany koperek, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • majonez i ketchup (najlepiej o niskiej zawartości cukru).

Sałatka z surowym kalafiorem - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. W tym czasie przygotuj resztę składników. Najpierw zajmij si e kalafiorem. Oderwij wierzchnie liście i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń możliwe zanieczyszczenia i opłucz warzywo. 
  2. Przygotuj miskę i zacznij do niej ścierać kalafior na tarce o grubych oczkach. Możesz także drobno posiekać warzywo za pomocą ostrego noża. 
  3. Szynkę i korniszony pokrój w niewielką, w miarę równą kostkę i dodaj do miski z kalafiorem. Dodaj także posiekany koperek oraz ostudzone, obrane i pokrojone jajka. Dodaj 2 łyżki majonezu i łyżkę ketchupu.
  4. Do sałatki dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki, by smaki zdążyły się przegryźć. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.