• Link został skopiowany

Sałatka z cukinii tak dobra, że zapomnisz o kiszonych. Wyjadłam teściowej ostatni słoik

Sałatka z cukinii do słoików detronizuje wszelkie kiszonki. Gdy spróbowałam jej po raz pierwszy u teściowej, od razu wiedziałam, że i ja będę musiała przygotować zapasy na zimę. Sałatkę robi się bardzo prosto, a jej smak jest nieoceniony. Zwłaszcza w ponure, grudniowe dni, gdy będziemy tęsknić za latem.
Sałatka z cukinii na zimę
Taras Grebinets / Shutterstock

Cukinia rządzi latem i chyba można powiedzieć, że w niektórych przypadkach nawet wyprzedza w tym rządzeniu ogórki. Jest nie tylko świetną bazą do placków czy przekąską na grilla, ale idealnie nadaje się też do zamknięcia w słoikach na zimę. Keczup z tego warzywa, choć pyszny, trochę nam się już przejadł. Postanowiłam więc, że wypróbuję nowy przepis - na sałatkę z cukinii - i jestem zachwycona. Muszę dorobić jeszcze kilka słoików. 

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Sałatka z cukinii na zimę. Zamknij smak lata w słoiku i ciesz się nim w chłodne dni 

Do przygotowania tej sałatki w słoiku potrzebujemy kilku dorodnych cukinii. Kluczem do sukcesu jest jednak dobrze przygotowana zalewa. Dzięki temu sałatka będzie pyszna, chrupiąca, a na dodatek bardzo aromatyczna.  

Składniki: 

  • 4 kg cukinii
  • 500 g marchewki, 
  • 500 g cebuli, 
  • 2 czerwone papryki, 
  • główka czosnku, 
  • natka pietruszki, 
  • koperek. 

Składniki na zalewę: 

  • 12 łyżeczek soli, 
  • pół szklanki cukru, 
  • szklanka oleju, 
  • szklanka octu. 

Sałatka z cukinii w słoiku. Sposób przygotowania krok po kroku 

Należy pamiętać, by postawić na świeże i jędrne warzywa. Dzięki temu sałatka z cukinii będzie jeszcze lepsza - chrupiąca oraz soczysta.

Sposób przygotowania: 

  1. Zabierz się za przygotowanie warzyw - cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry. Marchew obierz i pokrój w talarki, paprykę w cienkie paski, z kolei cebulę posiekaj w piórka. Dodaj też małe kawałki czosnku.  
  2. Posiekaj koperek i natkę pietruszki. 
  3. Następnie przełóż składniki do dużej miski, wymieszaj i odłóż na 30 minut leżakowania. Po tym czasie przekładaj porcjami do wyparzonych i suchych słoików.  
  4. Kolejny krok to zalewa - wymieszaj w dużej misce lub garnku olej, ocet, cukier i sól. Taką mieszanką zalej sałatkę tak, by przykryła wszystkie warzywa. 
  5. Słoje dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj w piekarniku przez około godzinę.  
  6. Tak przygotowana sałatka musi przestygnąć i później może już wylądować na długie miesiące w spiżarni lub piwnicy. Należy pamiętać, by przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: