Przepis na naleśniki zna niemal każdy i wiele osób robi je po prostu na oko, mieszając mąkę z wodą, mlekiem i jajkami. Oczywiście, dopóki takie naleśniki wam wychodzą, róbcie je, ale jeśli chcecie zrobić najlepsze naleśniki swojego życia, zerknij na nasz przepis z nietypowym dodatkiem. Oczywiście będzie mąka, mleko i jajka, pojawi się woda i masło, ale także proszek budyniowy. Naleśniki budyniowe są wymarzone na śniadanie lub słodki podwieczorek.
Zobacz wideo Kto robi lepsze naleśniki, Makłowicz, czy Gessler? Sprawdziliśmy
Najlepszy przepis na naleśniki. To zasługa słodkiego proszku
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40 g),
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Naleśniki budyniowe - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Rozpuść masło i odstaw, by chwilę przestygło.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek budyniowy i szczyptę soli. Możesz dodać także trochę cukru pudru, jeśli używasz budyniu bez cukru. Wymieszaj całość.
- Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem na naleśniki odstaw na kilkanaście minut, by odpoczęło.
- Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją olejem lub masłem. Następnie porządnie rozgrzej i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki.
- Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Powinny być złociste i apetyczne. Po usmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami.
Z czym podawać naleśniki budyniowe? Z czym tylko chcesz, chociaż oczywiście najlepsze będą na słodko. Polecam wszelkie dżemy i marmolady, smakują także z serem białym wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego i odsmażone na patelni. Sprawdzą się także świeże, sezonowe owoce na przykład borówki lub maliny.