Dżem z nektarynek posmakował mi na tyle, że postanowiłam nie zwlekać i gdy tylko zobaczyłam te owoce w promocji, kupiłam kilka kilogramów i zabrałam się za robienie dżemów. Zimą na pewno będą smakować jeszcze lepiej, więc od razu przygotowałam podwójną porcję.
Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem
Dżem z nektarynek - przepis, który zawładnie spiżarnią. Zrób od razu podwójną porcję
Robienie dżemów może być trochę żmudne. Warto sobie jednak wyobrazić, jak będą smakować zimą, gdy dostęp do owoców jest trochę bardziej ograniczony i przede wszystkim nie smakują tak samo jak latem. I choć nektarynki bez problemu kupimy w chłodniejszych miesiącach, to warto już teraz zamknąć je w słoikach, bo ten rarytas sprawdzi się jak żaden inny.
Składniki:
- 2,5 kg nektarynek,
- 400 g cukru,
- laska wanilii (opcjonalnie),
- szczypta cynamonu (opcjonalnie).
Przygotowanie dżemu wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się to wydawać. Moja teściowa wzbogaca jego smak dodatkiem cynamonu i wanilii. To strzał w dziesiątkę.
Sposób przygotowania:
- Nektarynki kroimy na pół oraz usuwamy z nich pestki. Następnie rozdrabniamy je na mniejsze kawałki.
- Owoce zasypujemy cukrem. Dodajemy opcjonalnie cynamon lub wanilię. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ponad dwie godziny.
- Dżem gotujemy dwukrotnie. Pierwszego dnia na małym ogniu robimy to przez około 1,5 godziny. Pamiętamy, by mieszać co jakiś czas zawartość garnka, by dżem nie przywarł do dna. Następnie odstawiamy go do wystudzenia.
- Drugiego dnia gotujemy całość dodatkowo przez godzinę - podobnie jak dzień wcześniej - mieszamy, by uniknąć przypalenia. Gorącą konfiturę umieszczamy w wyparzonych i suchych słoikach.
- Słoiki pasteryzujemy przez kwadrans.
- Gotowe dżemy przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu, by wytrwały do zimy.