Leczo do słoików robię tak. Uważam na kiełbasę i wytrzymuje cały rok

Leczo do słoików to idealny pomysł na to, żeby zrobić coś pysznego i zawsze mieć pod ręką gotowy obiad. Przepis jest banalny, ale uważaj na kiełbasę. Mam wyrobione zdanie na ten temat - jak wekować leczo, to bez kiełbaski. Zawsze można ją dodać później i cieszyć się letnim obiadem nawet w styczniu.

Do zimy jeszcze daleko, ale już warto pomyśleć o przetworach. Leczo do słoików jest jednym z nich i trzeba przygotować się na mnóstwo słoików w twojej kuchni. Jak zatem zrobić pysznego i domowego gotowca na obiad? Kiełbaska może wszystko zepsuć. Owszem, jest pyszna, ale warto ją dodać dopiero po odkręceniu słoika.

Zobacz wideo Zobacz nasze wideo. Zrobisz najlepsze leczo

Leczo na zimę do słoików. Przepis na najlepsze przetwory

Składniki:

  • 1 kg papryki,
  • 2 kg cukinii,
  • 1 kg malinowych pomidorów,
  • 2 średnie cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • laska kiełbasy (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, odrobina oregano,
  • łyżka smalcu.

Leczo do słoików: sposób wykonania:

  1. Przygotuj duży garnek i rozgrzej w nim smalec. Następnie dodaj cebulę posiekaną w kostkę i zeszklij ją. Jeśli używasz kiełbasy, pokrój ją w talarki i podsmaż razem z cebulą.
  2. Cukinię, paprykę i pomidory pokrój w dość sporą kostkę. Następnie przełóż do garnka z cebulą i kiełbasą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
  3. Leczo gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa będą miękkie, przełóż potrawę do czystych, najlepiej wyparzonych słoików. Następnie szczelnie je zakręć i włóż do dużego garnka. Pasteryzuj przez ok. 15 minut. 
Więcej o: