Miałam dość placków ziemniaczanych, więc zrobiłam to. Każdy, kto je jadł, prosił o dokładkę

Gdy mówimy o plackach, przed naszymi oczami mogą pojawić się te zrobione z ziemniaków. Jednak przepisów na ten pyszny obiad jest wiele, a zamiast kartofli można do nich użyć inne warzywa. Ostatnio tego spróbowałam i nie żałowałam swojej decyzji. To, co z tego wyszło, było lepsze od klasyków.

Placki ziemniaczane w moim domu wykonywane są bardzo często i cała moja rodzina za nimi przepada. Nic dziwnego, ponieważ chrupiąca skórka i delikatne wnętrze naprawdę może zrobić wrażenie. Ostatnio jednak usłyszałam, że każdemu znudziły się te standardowe placki i chcieliby zjeść coś innego. Właśnie dzięki temu powstał ten przepis, który okazuje się niezastąpionym i który zagościł w moim domu na dłużej. Wszyscy domownicy proszę o dokładkę.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Placki z marchewki nie są standardowym daniem, o którym wszyscy słyszeli. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że mało kto o nich wie i je jadł. Zrobienie ich jest prostsze od placków ziemniaczanych i co ciekawe znikają od nich znacznie szybciej. Do zrobienia ich nie trzeba dużo, a potrzebne składniki na pewno już masz w swojej kuchni. Podaj je z ulubiony mi sosami, a i w twoim domu zrobią furorę.

Przepis na placki z marchewki

Składniki

  • 4 średnie marchewki,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, a następnie dodaj do startej marchewki.
  3. W misce wymieszaj marchewkę, cebulę, czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia, aż powstanie jednolita masa.
  4. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię, formując małe placki.
  5. Smaż placki z obu stron na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Podawaj na ciepło jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Dodaj do nich śmietanę lub domowy sos.
Więcej o: