-
Haps
-
Jak przygotować
- Miałam dość placków ziemniaczanych, więc zrobiłam to. Każdy, kto je jadł, prosił o dokładkę
Miałam dość placków ziemniaczanych, więc zrobiłam to. Każdy, kto je jadł, prosił o dokładkę
Gdy mówimy o plackach, przed naszymi oczami mogą pojawić się te zrobione z ziemniaków. Jednak przepisów na ten pyszny obiad jest wiele, a zamiast kartofli można do nich użyć inne warzywa. Ostatnio tego spróbowałam i nie żałowałam swojej decyzji. To, co z tego wyszło, było lepsze od klasyków.
Placki ziemniaczane w moim domu wykonywane są bardzo często i cała moja rodzina za nimi przepada. Nic dziwnego, ponieważ chrupiąca skórka i delikatne wnętrze naprawdę może zrobić wrażenie. Ostatnio jednak usłyszałam, że każdemu znudziły się te standardowe placki i chcieliby zjeść coś innego. Właśnie dzięki temu powstał ten przepis, który okazuje się niezastąpionym i który zagościł w moim domu na dłużej. Wszyscy domownicy proszę o dokładkę.
Zobacz wideo Placki ziemniaczane
Placki z marchewki nie są standardowym daniem, o którym wszyscy słyszeli. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że mało kto o nich wie i je jadł. Zrobienie ich jest prostsze od placków ziemniaczanych i co ciekawe znikają od nich znacznie szybciej. Do zrobienia ich nie trzeba dużo, a potrzebne składniki na pewno już masz w swojej kuchni. Podaj je z ulubiony mi sosami, a i w twoim domu zrobią furorę.
Przepis na placki z marchewki
Składniki
- 4 średnie marchewki,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, a następnie dodaj do startej marchewki.
- W misce wymieszaj marchewkę, cebulę, czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia, aż powstanie jednolita masa.
- Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię, formując małe placki.
- Smaż placki z obu stron na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony.
- Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj na ciepło jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Dodaj do nich śmietanę lub domowy sos.