Najlepsza sałatka do grilla i na kolację. Do ziemniaków dodaję wyrazisty ser

Jaka jest najlepsza sałatka do grilla? Pewnie każdy ma swoją ulubioną, ale kiedy poznasz ten przepis na sałatkę ziemniaczaną, to właśnie ona z miejsca wskoczy na podium. Jest pyszna, sycąca i wyrazista, a to za sprawą iście sałatkowego dodatku. Spróbujesz i od razu zjesz całą miskę.

Sałatka ziemniaczana z serem feta, rzodkiewką i ogórkami to wymarzony dodatek do grilla, ale sprawdzi się także do mięs na zimno i wędlin. Będzie idealna także na kolację oraz do lunch boxa lub po prostu jako poczęstunek podczas spotkań w większym gronie. Przepis na sałatkę ziemniaczaną z serem feta jest banalny, ale warto wiedzieć, jakie ziemniaki wybrać. Do sałatek najlepszy jest typ kulinarny A, czyli po prostu ziemniaki sałatkowe. Mają mniej skrobi niż inne typy, dzięki czemu nie kruszą się i nie rozpadają podczas gotowania i krojenia. 

Zobacz wideo Jak zrobić sałatkę nicejską? Zobacz nasze wideo

Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych, 
  • 300 g sera feta, najlepiej półtłustego, 
  • 10 niewielkich ogórków konserwowych, 
  • pęczek rzodkiewki,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • pęczek szczypiorku, 
  • kilka plastrów wysmażonego boczku, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • majonez, 
  • jogurt naturalny, 
  • musztarda francuska.

Sałatka ziemniaczana z serem feta - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia, możesz dodatkowo schłodzić je w lodówce. 
  2. Kiedy ziemniaki stygną, zajmij się resztą składników. Ogórki pokrój w kostkę, plastry boczku wytop tak, by były chrupiące i pokrój na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę pokrój w kostkę lub plastry, czosnek przeciśnij przez praskę, a szczypiorek posiekaj. 
  3. Ostudzone ziemniaki pokrój w kostkę, nie musi być drobna. Następnie przełóż do miski. Dodaj resztę składników oraz przyprawy. 
  4. Do sałatki dodaj trzy łyżki majonezu, cztery łyżki jogurtu naturalnego i czubatą łyżkę musztardy francuskiej. 
  5. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, by składniki się połączyły. Sałatkę ziemniaczaną podawaj, kiedy jest schłodzona.

Wskazówka: Żeby sałatka ziemniaczana była nieco lżejsza, zamiast jogurtu i majonezu możesz użyć soku z cytryny, odrobiny octu jabłkowego lub soku z ogórków kiszonych. Sałatka ziemniaczana z octem jest bardzo popularna w krajach bałkańskich oraz w kuchni czeskiej i słowackiej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.