Ludzie kochają jej przepisy. Ten na sok z aronii jest hitem

Aronia to polski superowoc i jeśli do tej pory jej nie spożywałeś/łaś, to pora to zmienić. Jest nie tylko smaczna, lecz także ma wiele cennych właściwości. Mówi się, że to "najsmaczniejsze lekarstwo na świecie". Jest wsparciem przy leczeniu cukrzycy, wad wzroku i nadciśnienia. Można jeść zarówno surowe owoce, jak i przetwory. Jednym z najpyszniejszych jest sok z aronii. Przepis siostry Anastazji na ten napój to hit, który warto przetestować.

Siostra Anastazja swoimi przepisami zaskarbiła sobie sympatię wielu domowych kucharzy i kucharek w Polsce. Jej receptury są proste i odwołują się do tradycji kuchni polskiej, choć niekiedy można w nich natrafić również na ciekawe urozmaicenia. 

Aronia - właściwości. Dlaczego warto ją jeść?

W swoich zbiorach i książkach zakonnica ma oczywiście przepisy na liczne przetwory. Wśród nich jest także sok z aronii. Dlaczego warto jeść ten owoc lub zrobione z niego przetwory? Ma dużo antocyjanów, które działają przeciwutleniająco. Wspomagają układ krążenia: obniżają ciśnienie, regulują poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Mają działanie przeciwzapalne, usprawniają również funkcjonowanie układu nerwowego. 

Aronia jest również bogata w witaminy: C, E, PP oraz z grupy B. PP, znana też jako niacyna, ma pozytywny wpływ na kondycję psychiczną.

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Co zrobić, by aronia nie była cierpka?

Nie wszyscy przepadają za aronią. Powodem jest jej dość cierpki smak, który nie każdemu pasuje. Jest jednak sposób na to, by tę cierpkość zniwelować. Zanim przystąpimy do robienia przetworów z aronii, owoce można trochę przemrozić. Wkładamy je np. do woreczków strunowych (wcześniej wybierając tylko zdrowe i dojrzałe owoce) i trzymamy w zamrażarce przez 48 godzin. Po tym czasie wyjmujemy aronię i dokładnie myjemy ją pod kranem. 

Sok z aronii - przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg owoców aronii,
  • 2 kg cukru,
  • 3 litry wody,
  • 3 łyżki kwasku cytrynowego,
  • dwie garści liści wiśni, malin lub czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

Owoce na sok z aronii powinny być dojrzałe i bez skazy. Dlatego zanim przystąpisz do robienia przetworów, dokładnie przejrzyj owoce. Potem umyj je, pod wodą opłucz też liście wiśni lub innych owoców (w zależności od tego, z których korzystasz). Przełóż do garnka oczyszczoną aronię i liście. Wymieszaj i gotuj te dwa składniki przez około 20 minut, a potem zostaw na noc.

Następnego dnia przecedź przez sito to, co zostało w garnku, tak by otrzymać sam sok. Dodaj do niego cukier oraz kwasek. Zagotuj i gotuj sok przez około pół godziny. Po tym czasie zbierz szumowiny, które utworzyły się na powierzchni i wyłącz ogień pod garnkiem.

Butelki, do których będziesz przelewać sok z aronii, wyparz, a potem dokładnie wytrzyj do sucha. Wlej sok, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez około 15 minut.

Jak przechowywać sok z aronii? Najlepszym miejscem będzie dla niego sucha, chłodna i ciemna spiżarnia. Jeśli nie masz w domu takiego pomieszczenia, może być też zwykła kuchenna szafka. Ważne jednak, by spełniała powyższe warunki. Po otwarciu sok przechowuj w lodówce i wypij w ciągu 2-3 dni.

Więcej o: