Placki z cukinii to bardzo proste danie. Do przygotowania potrzebne są naprawdę podstawowe składniki: cukinia, mąka, cebula, jajko, podstawowe przyprawy i koperek oraz oczywiście olej do smażenia. Ja używam jeszcze dwóch dodatków: płatków owsianych oraz jogurtu greckiego, dzięki którym placki zawsze wychodzą idealne i nie rozpadają się na patelni.
Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia cukinii i starcia jej na dużych oczkach tarki. Do startej cukinii dodajemy pół łyżeczki soli i odstawiamy na kilka minut, aby puściła wodę. Po chwili odcedzamy ją ręcznie, przyciskając dłoń. Na drobnych oczkach tarki ścieramy cebulę dymkę i dodajemy do cukinii.
fot. Agata Dondajewska
Do miski dodajemy 3 łyżki stołowe mąki uniwersalnej, 2 łyżki płatków owsianych górskich, 2 łyżki jogurtu greckiego, jajko, łyżkę posiekanej natki koperku, płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby masa się zawiązała.
Na patelni dobrze rozgrzewamy 2 łyżki oleju z oliwą. Gdy olej będzie już gorący, wykładamy na niego masę. Możemy silikonową kopystką ręcznie uformować kształt placka. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Usmażone placki wykładamy na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Serwujemy z łyżeczką jogurtu greckiego oraz posiekanym koperkiem.
fot. Agata Dondajewska
fot. Agata Dondajewska
Składniki:
Sposób przygotowania:
Spodobał ci się ten przepis na placki z cukinii? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.