Do placków z cukinii zawsze dodaję te dwa składniki. Wychodzą bezbłędne i się nie rozpadają

Agata Dondajewska
Lato w pełni, więc codziennie szukamy pomysłów na lekkie i letnie obiady. Doskonałym wyborem będą placki z cukinii. W tym aromatycznym daniu przemycamy całkiem sporo warzyw, a do tego przygotowuje się je w kilkanaście minut. Moja wersja placków z cukinii opiera się na dodatku jogurtu greckiego oraz płatków owsianych. Dzięki temu zyskują intrygującą strukturę i smak. Oba składniki dobrze wpływają na konsystencję masy, a kto często smaży placki, ten wie, że trzeba uważać, by podczas przekładania i zdejmowania z patelni zachowały pierwotny kształt.

Placki z cukinii to bardzo proste danie. Do przygotowania potrzebne są naprawdę podstawowe składniki: cukinia, mąka, cebula, jajko, podstawowe przyprawy i koperek oraz oczywiście olej do smażenia. Ja używam jeszcze dwóch dodatków: płatków owsianych oraz jogurtu greckiego, dzięki którym placki zawsze wychodzą idealne i nie rozpadają się na patelni.

Jak zrobić placki z cukinii? Wyjaśniamy krok po kroku

Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia cukinii i starcia jej na dużych oczkach tarki. Do startej cukinii dodajemy pół łyżeczki soli i odstawiamy na kilka minut, aby puściła wodę. Po chwili odcedzamy ją ręcznie, przyciskając dłoń. Na drobnych oczkach tarki ścieramy cebulę dymkę i dodajemy do cukinii. 

embed

fot. Agata Dondajewska

Do miski dodajemy 3 łyżki stołowe mąki uniwersalnej, 2 łyżki płatków owsianych górskich, 2 łyżki jogurtu greckiego, jajko, łyżkę posiekanej natki koperku, płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby masa się zawiązała. 

Zobacz wideo Wolisz klasyczne placki ziemniaczane? Na nie też mamy świetny przepis

Na patelni dobrze rozgrzewamy 2 łyżki oleju z oliwą. Gdy olej będzie już gorący, wykładamy na niego masę. Możemy silikonową kopystką ręcznie uformować kształt placka. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Usmażone placki wykładamy na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Serwujemy z łyżeczką jogurtu greckiego oraz posiekanym koperkiem.

embed

fot. Agata Dondajewska

Jak zrobić placki z cukinii? Dzięki tym poradom wyjdą bezbłędne

  • Do placków najlepsza jest mąka pszenna typu 400, ze względu na jej stopień zmielenia.
  • Jeśli tylko mamy ochotę na wzbogacenie dania, można podać je z sosem jogurtowym typu tzatziki: wtedy starty ogórek mieszamy z 3 łyżkami jogurtu greckiego i ząbkiem startego czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Placki równie dobrze smakują na zimno, dlatego są świetnym pomysłem na obiad w upalny dzień.
embed

fot. Agata Dondajewska

Przepis na placki z cukinii. Moim sekretem są dwa dodatki

  • Liczba porcji: 8 placków
  • Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 mała cebula dymka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • natka koperku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy cukinię i ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Dodajemy pół łyżeczki soli i odstawiamy na kilka minut, by puściła nadmiar płynu.
  2. Odcedzamy. Na drobnych oczkach tarki ścieramy cebulę dymkę i dodajemy do cukinii. 
  3. Do miski dodajemy mąkę, płatki owsiane, jogurt grecki, jajko, posiekaną natkę koperku, sól i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby masa się zawiązała.
  4. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej z oliwą. Gdy będzie już gorący, wykładamy masę. Formujemy kształt placka.
  5. Smażymy do zarumienienia z obu stron.
  6. Placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. 
  7. Podajemy z jogurtem greckim i posiekanym koperkiem.

Spodobał ci się ten przepis na placki z cukinii? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.