Trudno sobie wyobrazić rodzinne przyjęcia i niedzielne obiadki u babci lub mamusi bez pysznego, aromatycznego, soczystego schabowego w chrupiącej panierce. Kotlety schabowe są do zrobienia bardzo łatwe: wystarczy rozklepać tłuczkiem płaty mięsa (polecam wybierać schab z kością - ma najwięcej smaku), następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, zapanierować i usmażyć na złoty kolor. Jednak nie zawsze wiemy, na jakie mięso trafimy, ale z naszym trikiem nawet mięso ze "starego wieprzka" będzie delikatne i soczyste. Wystarczy rozklepane mięso włożyć do miski z mlekiem lub jogurtem oraz piórkami z cebuli. Kilka godzin w lodówce sprawi, że mięso skruszeje, stanie się delikatne, a charakterystyczny, nie zawsze przyjemny zapach wieprzowiny zostanie zniwelowany.
Zobacz wideo Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Zobaczcie nasze wideo
Jak zrobić miękkie schabowe? Przed smażeniem zafunduj im kąpiel
Składniki:
- kilka płatów schabu rozbitego na kawałki,
- 1 większa cebula,
- 500 ml mleka lub jogurtu naturalnego,
- 3 jajka,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku,
- smalec do smażenia.
Przepis na miękkie i soczyste schabowe
- Rozbite płaty schabu włóż do miski. Cebulę pokrój w piórka i obłóż nią mięso. Następnie zalej całość mlekiem lub jogurtem, dodaj trochę soli i pieprzu. Odłóż na kilka godzin do lodówki - możesz także na całą noc.
- Kiedy mięso już zamarynuje się w nabiale, wyjmij je z lodówki, lekko oczyść, jednak nie osuszaj - resztki marynaty dodadzą smaku. Pamiętaj także, by pozostawić mięso na chwilę na blacie, by nabrało temperatury pokojowej.
- Teraz czas na panierowanie. Płaty schabu lekko dopraw solą i pieprzem z obu stron, następnie obtocz najpierw w mące, a potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Możesz zapanierować podwójnie.
- Na patelni porządnie rozgrzej sporą ilość smalcu. Połóż na nim kotlety i na umiarkowanej mocy palnika smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj od razu po usmażeniu - najsmaczniejsze schabowe to te prosto z patelni.
Takie kotlety smakują zupełnie jak u babci i jestem w stanie założyć się, że kiedy zaserwujesz je na obiad, wszystkie znikną w mig. Jeśli jednak zostały ci kotlety i chcesz je podać następnego dnia, polecam odgrzewać je w piekarniku, na którego dnie umieszczone będzie naczynie z wodą. Para sprawi, że odgrzewane schabowe nie będą suche, lecz wciąż soczyste.