Jak zrobić miękkie kotlety schabowe? Przed smażeniem pamiętaj o ważnej rzeczy

Kotlety schabowe to ukochane danie Polaków i nie może ich zabraknąć podczas rodzinnych obiadów, większych uroczystości i spotkań z najróżniejszych okazji. Przepis na kotlety schabowe to prościzna, ale bywa, że czasami wychodzą twarde jak podeszwa i przegryzienie każdego kęsa trwa w nieskończoność. Mamy na to sposób. Po ubiciu nie kładź ich od razu na patelnię - daj im trochę popływać.

Trudno sobie wyobrazić rodzinne przyjęcia i niedzielne obiadki u babci lub mamusi bez pysznego, aromatycznego, soczystego schabowego w chrupiącej panierce. Kotlety schabowe są do zrobienia bardzo łatwe: wystarczy rozklepać tłuczkiem płaty mięsa (polecam wybierać schab z kością - ma najwięcej smaku), następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, zapanierować i usmażyć na złoty kolor. Jednak nie zawsze wiemy, na jakie mięso trafimy, ale z naszym trikiem nawet mięso ze "starego wieprzka" będzie delikatne i soczyste. Wystarczy rozklepane mięso włożyć do miski z mlekiem lub jogurtem oraz piórkami z cebuli. Kilka godzin w lodówce sprawi, że mięso skruszeje, stanie się delikatne, a charakterystyczny, nie zawsze przyjemny zapach wieprzowiny zostanie zniwelowany. 

Zobacz wideo Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Zobaczcie nasze wideo

Jak zrobić miękkie schabowe? Przed smażeniem zafunduj im kąpiel

Składniki:

  • kilka płatów schabu rozbitego na kawałki,
  • 1 większa cebula,
  • 500 ml mleka lub jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • smalec do smażenia.

Przepis na miękkie i soczyste schabowe

  1. Rozbite płaty schabu włóż do miski. Cebulę pokrój w piórka i obłóż nią mięso. Następnie zalej całość mlekiem lub jogurtem, dodaj trochę soli i pieprzu. Odłóż na kilka godzin do lodówki - możesz także na całą noc.
  2. Kiedy mięso już zamarynuje się w nabiale, wyjmij je z lodówki, lekko oczyść, jednak nie osuszaj - resztki marynaty dodadzą smaku. Pamiętaj także, by pozostawić mięso na chwilę na blacie, by nabrało temperatury pokojowej.
  3. Teraz czas na panierowanie. Płaty schabu lekko dopraw solą i pieprzem z obu stron, następnie obtocz najpierw w mące, a potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Możesz zapanierować podwójnie.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej sporą ilość smalcu. Połóż na nim kotlety i na umiarkowanej mocy palnika smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj od razu po usmażeniu - najsmaczniejsze schabowe to te prosto z patelni.

Takie kotlety smakują zupełnie jak u babci i jestem w stanie założyć się, że kiedy zaserwujesz je na obiad, wszystkie znikną w mig. Jeśli jednak zostały ci kotlety i chcesz je podać następnego dnia, polecam odgrzewać je w piekarniku, na którego dnie umieszczone będzie naczynie z wodą. Para sprawi, że odgrzewane schabowe nie będą suche, lecz wciąż soczyste.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.