Kocham pomidory pod każdą postacią, lecz ta przekąska wygrywa nawet z najlepszą zupą lub pomidorowym sosem. Latem zwykle na kolację robiłam panierowaną cukinię. Pomyślałam jednak, że skoro takie placuszki z cukinii wychodzą super, to dlaczego nie spróbować z pomidorami? Wzięłam dojrzałe pomidory z mojego krzaczka, zapanierowałam i usmażyłam na złoto. Oczywiście nie zapomniałam o serze, wszak połączenie pomidorów i sera zawsze jest trafione. Jejku, jakie to było pyszne. Wiem, że już nie będę mogła bez nich żyć.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na kiszone pomidory
Pomidory w tej wersji to hit. Zapanieruj i usmaż
Składniki:
- 3 duże, dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe,
- 3 jajka,
- ok. 1/3 szklanki mąki pszennej,
- ok. 1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
- 5 łyżek startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera,
- sól, pieprz, oregano do smaku,
- olej do smażenia.
Panierowane pomidory - sposób wykonania:
- Pomidory umyj i pokrój w dość grube plastry. Następnie delikatnie je osól i dodaj pieprz.
- Do miski wsyp mąkę pszenną, kukurydzianą oraz starty parmezan. Dodaj odrobinę soli i oregano. Wymieszaj, by składniki się połączyły.
- Jajka roztrzep. Możesz dodać do nich łyżkę majonezu - polecam! Następnie zanurz każdy plaster pomidora w jajku i obtocz w mące z serem.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej i kiedy będzie już gorący, kładź na patelni plastry pomidorów. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu połóż pomidory na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj jako zamiennik mięsa w daniach obiadowych, jako przekąskę na imprezę z sosem czosnkowym lub dipem tysiąca wysp albo jako lekką kolację z sałatą i oliwkami.