Takie pomidory jem na okrągło. Tę przekąskę kocha cała rodzina. Ważny jest ser

Sezon na pomidory w pełni i chociaż bez problemu można je dostać w sklepach przez cały rok, to właśnie latem i wczesną jesienią są najsmaczniejsze. Robimy z nich najróżniejsze przetwory, sałatki i kładziemy na kanapki. Ja jednak robię z pomidorów coś jeszcze. Ta chrupiąca przekąska znika już prosto z patelni.

Kocham pomidory pod każdą postacią, lecz ta przekąska wygrywa nawet z najlepszą zupą lub pomidorowym sosem. Latem zwykle na kolację robiłam panierowaną cukinię. Pomyślałam jednak, że skoro takie placuszki z cukinii wychodzą super, to dlaczego nie spróbować z pomidorami? Wzięłam dojrzałe pomidory z mojego krzaczka, zapanierowałam i usmażyłam na złoto. Oczywiście nie zapomniałam o serze, wszak połączenie pomidorów i sera zawsze jest trafione. Jejku, jakie to było pyszne. Wiem, że już nie będę mogła bez nich żyć. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na kiszone pomidory

Pomidory w tej wersji to hit. Zapanieruj i usmaż

Składniki:

  • 3 duże, dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe, 
  • 3 jajka, 
  • ok. 1/3 szklanki mąki pszennej, 
  • ok. 1/3 szklanki mąki kukurydzianej, 
  • 5 łyżek startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera, 
  • sól, pieprz, oregano do smaku, 
  • olej do smażenia.

Panierowane pomidory - sposób wykonania:

  1. Pomidory umyj i pokrój w dość grube plastry. Następnie delikatnie je osól i dodaj pieprz. 
  2. Do miski wsyp mąkę pszenną, kukurydzianą oraz starty parmezan. Dodaj odrobinę soli i oregano. Wymieszaj, by składniki się połączyły. 
  3. Jajka roztrzep. Możesz dodać do nich łyżkę majonezu - polecam! Następnie zanurz każdy plaster pomidora w jajku i obtocz w mące z serem. 
  4. Na patelni porządnie rozgrzej olej i kiedy będzie już gorący, kładź na patelni plastry pomidorów. Smaż na złoty kolor z obu stron. 

Po usmażeniu połóż pomidory na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj jako zamiennik mięsa w daniach obiadowych, jako przekąskę na imprezę z sosem czosnkowym lub dipem tysiąca wysp albo jako lekką kolację z sałatą i oliwkami. 

Więcej o: