Magda Gessler pokazała najlepszy przepis na upał. "Nic tak nie orzeźwia"

Gdy za oknem praży słońce, nikomu raczej nie chce się gotować. W końcu żadna to przyjemność stać w nagrzanej kuchni. Na szczęście przepłacenie za zamawiane jedzenie nie jest jedynym wyjściem z tej sytuacji. Można przygotować pyszne dania na zimno, które nasycą i orzeźwią. Jednym z nich jest gazpacho. Przepisem podzieliła się Magda Gessler.

Gazpacho to hiszpańska zupa podawana na zimno. Wywodzi się z Andaluzji. Można schłodzić ją w lodówce lub wrzucić do niej kostki lodu, co znacznie przyspieszy proces. Bazą gazpacho są surowe warzywa (w najpopularniejszej wersji, czyli właśnie andaluzyjskiej, to przede wszystkim dojrzałe i miękkie pomidory), ocet, oliwa, czosnek. Do zupy często dodaje się też namoczony chleb. Osobno, jako dodatki, stawia się na stole np. kawałki warzyw, oliwki, orzechy, szynkę, jajka lub okruchy chleba.

Zobacz wideo Lubisz zimne zupy? Polecamy nasz nowoczesny klasyk, czyli chłodnik z ogórka i awokado

W innych wersjach gazpacho podaje się:

  • bez dodatku wody, a oprócz pomidorów są w nim również szynka i jajka (gazpacho z Cordoby),
  • zupełnie bez pomidorów, za to z migdałami zmielonymi z czosnkiem, oliwą i chlebem (tzw. ajo blanco),
  • na ciepło, z dodatkiem pomarańczy lub soku pomarańczowego (tzw. gazpacho tostado).

Swoim przepisem na klasyczne gazpacho z Andaluzji podzieliła się na Instagramie Magda Gessler. "W upalne dni nic nie orzeźwia tak, jak ten hiszpański klasyk" - czytamy w poście. Jak zrobić tę letnią zupę według słynnej restauratorki? Nie ma w tym nic trudnego!

 

Przepis na gazpacho Magdy Gessler

Składniki:

  • 3 dojrzałe pomidory,
  • 3 ogórki gruntowe,
  • papryka hiszpańska czerwona,
  • pół papryki zielonej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka octu winnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Myjemy warzywa. Ogórki obieramy, a z pomidorów usuwamy szypułki. Kroimy je, a także obie papryki, na mniejsze kawałki. Blendujemy na gładko. Dolewamy oliwę i ocet, dodajemy też przyprawy do smaku i ponownie blendujemy. Gazpacho podajemy oczywiście na zimno, więc Magda Gessler radzi, by wstawić je do lodówki na co najmniej godzinę.

Hiszpański chłodnik serwujemy z wybranymi dodatkami. Najlepiej smakuje z tymi, które wymieniliśmy wyżej. Nie trzeba oczywiście używać wszystkich, można wybrać tylko te, które wiemy, że najbardziej przypadną nam do gustu.

Więcej o: