Gazpacho to hiszpańska zupa podawana na zimno. Wywodzi się z Andaluzji. Można schłodzić ją w lodówce lub wrzucić do niej kostki lodu, co znacznie przyspieszy proces. Bazą gazpacho są surowe warzywa (w najpopularniejszej wersji, czyli właśnie andaluzyjskiej, to przede wszystkim dojrzałe i miękkie pomidory), ocet, oliwa, czosnek. Do zupy często dodaje się też namoczony chleb. Osobno, jako dodatki, stawia się na stole np. kawałki warzyw, oliwki, orzechy, szynkę, jajka lub okruchy chleba.
W innych wersjach gazpacho podaje się:
Swoim przepisem na klasyczne gazpacho z Andaluzji podzieliła się na Instagramie Magda Gessler. "W upalne dni nic nie orzeźwia tak, jak ten hiszpański klasyk" - czytamy w poście. Jak zrobić tę letnią zupę według słynnej restauratorki? Nie ma w tym nic trudnego!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Myjemy warzywa. Ogórki obieramy, a z pomidorów usuwamy szypułki. Kroimy je, a także obie papryki, na mniejsze kawałki. Blendujemy na gładko. Dolewamy oliwę i ocet, dodajemy też przyprawy do smaku i ponownie blendujemy. Gazpacho podajemy oczywiście na zimno, więc Magda Gessler radzi, by wstawić je do lodówki na co najmniej godzinę.
Hiszpański chłodnik serwujemy z wybranymi dodatkami. Najlepiej smakuje z tymi, które wymieniliśmy wyżej. Nie trzeba oczywiście używać wszystkich, można wybrać tylko te, które wiemy, że najbardziej przypadną nam do gustu.